ROBERT FICO

‘Prioritet su nam provjere na granici s Mađarskom. To neće biti lijepa slika, morat će se upotrijebiti sila‘

Migranti, pretežno mladići s Bliskog istoka i iz Afganistana, dolaze preko tzv. balkanske rute, ulazeći u Mađarsku preko Srbije

Robert Fico 

 Vladimir Simicek/AFP

Slovačka treba ponovno uspostaviti granične kontrole s Mađarskom kako bi zaustavila priljev ilegalnih migranata, rekao je u nedjelju izborni pobjednik Robert Fico, označivši to pitanje kao jedan od prioriteta buduće vlade.

Fico i njegova stranka SMER-SSD u najboljoj su poziciji za formiranje sljedeće vlade u Slovačkoj koja ima 5,5 milijuna stanovnika, nakon što je osvojio gotovo 23 posto glasova na subotnjim izborima, što stranku čini najsnažnijom u novom parlamentu.

Fokus Ficove kampanje bio je protivljenje ilegalnoj migraciji, kritiziranje prijelazne vlade što nije učinila više i što nije suspendirala šengenska pravila "otvorenih granica".

Trostruki bivši premijer rekao je da su potrebne kontrole duž cijele slovačke granice s Mađarskom.

"Jedna od prvih odluka vlade mora biti naredba ponovnih uspostavljanja graničnih provjera s Mađarskom", rekao je Fico na konferenciji za medije.

"To neće biti lijepa slika", izjavio je, dodavši da će se morati upotrijebiti sila.

Sve veći broj ilegalnih migranata ulazi u Slovačku proteklih godina, kako se zemlja nalazi na ruti prema Njemačkoj i zapadnoj Europi.

Migranti, pretežno mladići s Bliskog istoka i iz Afganistana, uglavnom dolaze preko tzv. balkanske rute, ulazeći u Mađarsku preko Srbije, unatoč čeličnoj ogradi mađarskog premijera Viktora Orbana koju je dao izgraditi 2015. godine nakon što je Europu potresla migrantska kriza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:59