PAKAO KALIFATA

Pripadnice ISIS-a siluju dječake, tove ih Viagrom, skrivaju u tunelima, a sve zbog jednog cilja: ‘Možete li nas izvući?!‘

Žene koje uspješno zatrudne porađaju druge zatvorenice koje su liječnice ili medicinske sestre.

Ilustrativna fotografija, zatvor ISIS-a

 /Profimedia

- Prisiljeni smo na seks s njima kako bismo ih oplodili. Možete li nas izvući odavde? - pritrčala su dvojica dječaka, Ahmet (13) i Hamid (14), tvrdeći kako ih žene, bivše pripadnice ISIS-a, u zatočeničkom centru u Al-Hawlu na sjeveroistoku Sirije, prisiljavaju na seksualni odnos. Tamo je osam tisuća djece i žene koje su povezane s Islamskom državom, a neke od njih ni skoro četiri godine nakon što je kalifat izgubio svoje teritorije ne prestaju slijepo slijediti njegove svjetonazore.

Uz Ahmeda i Hamita, kako piše američki The Daily Beast, na snošaj je bilo prisiljeno još osam maloljetnika. Jedan od njih kazao je da je u samo nekoliko dana morao spavati s osam žena vjernih ISIS-ovim načelima. Neke su ih žene skrivale i u podzemnim tunelima sve dok ih nisu otkrili članovi Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i prebacili u rehabilitacijski centar u Orkeshu.

Tamošnji dužnosnici su rekli kako su žene dječacima govorile da žele zatrudnjeti kako bi povećale populaciju Islamske države i spremne dočekati novi kalifat za koji su uvjerene da će se uspostaviti. Ne zna se koliko ih je točno uspjelo zatrudnjeti, no iz SDF-a koji nadziru zatvoreničke kampove navode da je broj velik. Žene koje uspješno zatrudne porađaju druge zatvorenice koje su liječnice ili medicinske sestre.

Prisila na seks problem je i u drugim zatvoreničkim kampovima za bivše pripadnice ISIS-a i njihovu djecu. U Roju je čak jedan dječak završio u bolnici nakon što mu je pozlilo zbog konzumacije supstance slične Viagri koje su mu žene dale. U tom su logoru neke majke, želeći zaštititi svoje sinove, samoinicijativno molile logorske vlasti da im djecu prebace u rehabilitacijske centre.

Ahmed i Hamit sada su u Orkeshu kao i nekolicina dječaka koji su prošli kroz identično traumatično iskustvo. Smješteni su u čistim sobama s krevetima na kata, što je puno bolje u odnosu na pretrpane i nezdrave zatvore ili logore iz kojih su došli. Pohađaju edukativne lekcije i za razonodu igraju stolni nogomet ili onaj pravi. Prolaze i savjetovanje koje im pomaže da se nose sa svojim traumama, ali i nastoji ih razuvjeriti od sljedbe ISIS-ove ideologije. Konačni cilj je reintegrirati ih u društvo.

- Ne kopamo duboko u početku. Želimo im dati vremena i ne zamarati se suočavanjem s takvim traumama - navela je Ahmetova i Hamidova savjetnica.

Smještanje djece u rehabilitacijske centre i njihovo odvajanje od majki kritizirali su Ujedinjeni narodi.

- Iznimno smo zabrinuti da bi ovi dječaci mogli biti ozbiljno oštećeni i strahujemo da bi mogli nestati i završiti kao predmet prodaje, iskorištavanja, zlostavljanja, mučenja, neljudskog i ponižavajućeg liječenja ili kažnjavanja - piše u izvješću.

Pristaše politike uklanjanja kažu da je seksualno iskorištavanje, zlostavljanje, radikalizacija i nestanak upravo ono što se događa nekim od ovih dječaka u kampovima kada ih njihove majke uspješno prokrijumčare terorističkim skupinama.

Izvješće UN-a također se žalilo da je SDF noću odvodio dječake od njihovih majki, iako zapadna policija nekad čini isto kad odvodi djecu iz opasnih obiteljskih situacija. Vlasti u logoru navode da je ženama unaprijed rečeno zašto i gdje će im sinovi biti odvedeni te da su zamoljene da ih dobrovoljno predaju. Do sada, navode upravitelji logora, samo su četvorica dobrovoljno odvedena. Sa sinovima koji su im prisilno oduzeti majke su u kontaktu telefonski, a razgovor se prisluškuje.

- Vrata su širom otvorena za sve države koje žele doći i uzeti svoju mladost - istaknuo je dužnosnik Autonomne administracije sjeverne i istočne Sirije (AANES).

Dok zapadni zakoni i politike ograničavaju zatvaranje maloljetnika - općenito je poznato da pritvaranje djece s roditeljima može imati negativan učinak na fizičko, mentalno i društveno stanje djece - SDF i AANES suočavaju se s misijom njihova odvajanja od majki koje su ostale vjerne sljedbenice terorističke organizacije. Isto tako, unatoč kritikama UN-a, većina država članica nije ponudila nikakvu alternativu slanju ove djece u kampove kojima upravlja AANES.

UN upozorava da će, ako budu uklonjeni, dječaci "vjerojatno biti smješteni u muške zatvore ili druge pritvorske objekte". Iz AANES-a navode kako je realnost suprotna i da ih se smješta u rehabilitacijske centra kako bi ih se zaštitilo od opasnih uvjeta u kampu te kako bi mogli primati psihoterapiju i podršku u sigurnom okruženju.

- Većina ovih dječaka je bila zatočena od svoje sedme godine. Oni su žrtve terorizma i zaslužuju zaštitu međunarodnih ljudskih prava i humanitarnog prava - zaključuje se u izvješću UN-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:01