ŽESTOKI KRAKEN

Pripadnici elitne ukrajinske jedinice koja je Rusima utjerala strah u kosti bore se i s oružjem iz Hrvatske

Ukrajinci se bore s bacačem kojega su u Domovinskom ratu koristile i naše specijalne postrojbe
 Dimitar Dilkoff/Afp

Specijalna jedinica Obrambene obavještajne službe ukrajinskog Ministarstva obrane koja pomalo funkcionira u sivoj zoni, jer je izravno podređena i odgovara ministarstvu, ali nije dio ukrajinskih oružanih snaga, nedavno se pohvalila snimkama kako je uništila autonomni promatrački toranj Grenadier u ruskoj oblasti Brjansk, piše Slobodna Dalmacija.

„Koristeći bespilotnu letjelicu samoubojicu, obavještajne snage specijalne jedinice Kraken uništile su autonomni promatrački toranj Grenadier u oblasti Brjansk", naveli su uz snimku koja se proširila društvenim mrežama. Na jednoj drugoj snimci koja se nije proširila po internetu u toj mjeri kao ova s uništavanjem tornja, a koju je ovaj tjedan objavila Ukrajinska pravda, specijalna postrojba je pokazala kojim se oružjem koristi. Pa se tako vidi da Krakenov arsenal, među ostalim, uključuje austrijske pištolje Glock, švicarske puškomitraljeze B&T, američke jurišne puške M4A1, DD MK18, belgijske puške Scar kao i lagani poluautomatski bacač granata za pješačku uporabu RBG-6 hrvatske proizvodnje.

Ukrajinci se bore s bacačem kojega su u Domovinskom ratu koristile i naše specijalne postrojbe.

Mlađi brat Azova

Riječ je o specifičnom oružju kalibra 40 mm koje dolazi do izražaja u bliskoj borbi. Granate se mogu aktivirati na minimalnim udaljenostima od 11 do 28 metara, a efektivni domet je oko 375 metara. RBG-6 konstruirao je inovator Ratko Janković koji je preminuo 2017 godine. Prvo se proizvodio u riječkoj tvrtki Metallic, a sada ga proizvodi istarski Madlerd. Oružje djeluje na principu plinskog pištolja sa opružnim cilindrom upravljanim plinom.

Kraken je nešto poput mlađeg brata starijoj jedinici Azov. Njihov borbeni moral je jak. Kad je formiran okosnicu su činili veterani pukovnije Azov, navijači nogometnog kluba Metalist iz Harkiva i obični građani dragovoljci te je vrlo brzo uključena u važne operacije protiv ruskih snaga. Poput Azova, čije ime dolazi od Azovskog mora, naziv i oznaka jedinice evociraju pomorsku temu, ali nešto drugačiju. Ime Kraken su izabrali po mitskom morskom čudovištu koje je prema skandinavskim legendama moglo potopiti i brod. U razgovoru za Ukrajinsku pravdu vojnik pukovnije poznat kao Rolf ispričao je da je u jednoj noćnoj bitci kod Soledara u Doneckoj oblasti sam, mitraljezom ubio 50 plaćenika Wagnerove grupe.

Sin učiteljice i električara

Prema pisanju Defence Expressa, priča o Krakenu počinje šest mjeseci ranije nego što je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu. Očekivala se ruska agresija pa su časnici obrambene obavještajne službe i veterani Azovske pukovnije pokrenuli tečajeve za one koji su se dobrovoljno prijavili na vojnu obuku, za oko 3000 osoba. Te su aktivnosti kasnije pomogle da se u veljači brzo okupi tim za stvaranje nove jedinice. U prvih nekoliko sati nakon što je izbio rat stiglo je 900 ljudi, a poslije četiri dana u jedinici je već bilo 1500 vojnika.

Ruski propagandisti i predstavnici ruskog Ministarstva obrane više su puta tvrdili da je pukovnija nepovratno oštećena tijekom borbi i napada preciznim oružjem. Širili su lažne podatke te navodili da su uhvatili Krakenove poznate borace - Konstantina Nemičeva i Serhija Velička. Nemičev je vođa Krakena, a kako je u svojoj reportaži naveo The Washington Post, sin je učiteljice i električara. Svojedobno je bio u desničarskoj stranci Nacionalni korpus prije nego što je diplomirao. Neuspješno je pokušao postati gradonačelnik Harkiva netom prije rata, kada se oslanjao na potporu glasnih mladih nogometnih navijača, od kojih mnogi sada služe u njegovoj jedinici, piše Slobodna Dalmacija.

Pukovnija Kraken sudjelovala je u mnogim specijalnim operacijama za oslobađanje Harkivske oblasti.

Prvu operaciju borci iz te jedinice imali su 25. ožujka prošle godine, kada su uspjeli izbaciti ruske okupatore iz sela Vilhivka i tako spriječiti napredak neprijatelja duž osi Harkiv - Čuhuiv. Potom je 29. travnja Kraken oslobodio selo Ruska Lozova, udaljeno 16 kilometara od Harkiva, odakle je ruska artiljerija granatirala drugi najveći grad Ukrajine. Sudjelovali su i u kontraofenzivi oko Harkiva, gdje su bili na isturenim položajima. Tada je jedinica napredovala prema Kupjansku i prešla rijeku Oskil kako ne bi dopustila Rusima da stvore obranu s druge strane rijeke.

Moskva je optužila borce Krakena za zlostavljanje ruskih ratnih zarobljenika, što je ratni zločin. Na taj su popis stavili i Nemičeva navodeći da je odgovoran za pokušaj ubojstva osam ruskih vojnika. Istraga BBC-ja o videu koji prikazuje nekoliko ruskih ratnih zarobljenika koji su streljani, otkrila je da Krakenove snage u to vrijeme nisu bile na tom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 01:34