TERORISTIČKI NAPAD

Pripadnik Hamasa ubio jednu i ranio tri osobe u jeruzalemskom Starom gradu

Policija kaže da je napadač, vjerojatno Palestinac, počeo pucati, a bio je naoružan i nožem. Ubrzo su ga usmrtile snage sigurnosti
 Ahmad Gharabli/AFP

Jedan Izraelac je ubijen, a trojica su ozlijeđena u napadu pripadnika islamističkog pokreta Hamas u Starom gradu Jeruzalema u nedjelju.

Do pucnjave na civile, što je drugi napad u Jeruzalemu u posljednja četiri dana, došlo je blizu ulaza u džamiju Al Aksa, trećeg najsvetijeg mjesta za muslimane. To je mjesto sveto i za Židove jer se tamo nalaze ostaci dva antička hrama.

Omer Barlev, izraelski ministar javne sigurnosti, kazao je da je napadač pripadnik Hamasa iz istočnog Jeruzalema. U napadu je koristio poluautomatsku pušku, dodao je Barlev.

Ubrzo su ga ubili izraelski policajci.

Hamas je potvrdio da je napadač član organizacije. Velika Britanija je u petak, što su ranije učinili Europska unija i SAD, stavila izvan zakona Hamas kao terorističku organizaciju.

Hamas kontrolira Pojas Gaze i protivi se postojanju države Izrael.

Policija kaže da je napadač, vjerojatno Palestinac, počeo pucati, a bio je naoružan i nožem. Ubrzo su ga usmrtile snage sigurnosti.

U napadu su teško ranjena dva civila, od kojih je jedan kasnije preminuo u bolnici, kazao je glasnogovornik policije. Dva su policajca lakše ranjena.

Izraelski premijer Naftali Bennet naredio je jačanje mjera sigurnosti u Jeruzalemu nakon napada u nedjelju.

"U ovakvom jutru može se dobiti utjeha u (britanskoj) odluci da se Hamas - uključujući njegovo takozvano političko krilo - označi terorističkom organizacijom", kazao je Bennett članovima vlade.

Izrael je zauzeo Stari grad i druge dijelove istočnog Jeruzalema 1967. u Šestodnevnom ratu protiv susjednih arapskih država te ga je anektirao, što nije međunarodno priznato.

Palestinci žele istočni Jeruzalem kao glavni grad buduće države, dok Izrael poručuje da je cijeli Jeruzalem vječna i nedjeljiva prijestolnica Izraela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2022 09:12