BRUTALNI ZLOČINAC

Pripadnik jedne od najmoćnijih dinastija dobio dva doživotna zatvora jer je ubio ženu i sina!

Sudac: Dokazni materijal koji upućuje na krivnju optuženika u ovom slučaju naprosto je šokantan!

Alex Murdaugh

 Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia

Alex Murdaugh kriv je za ubojstvo žene Maggie i sina Paula 7. lipnja 2021. i posjedovanje oružja tijekom počinjenja teškog kaznenog djela; presuda je to koju je porota u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini donijela nakon samo 3 sata rasprave i time stavila točku sudskom procesu praćenom s velikim interesom javnosti.

Naime, osim brutalnog krvavog zločina, koji je prošloga ljeta ruralno mjestašce na američkom jugu zavio u crno, glavni akter pripadnik je jedne od najmoćnijih dinastija Južne Karoline. Sudac je potom ovom nekad uglednom odvjetniku odredio kaznu doživotnog zatvora za svako od ubojstava. Te dvije doživotne kazne teći će uzastopno.

"Današnja presuda još jednom je potvrdila da nitko, pa ni najmoćniji i najbogatiji članovi društva, nisu iznad zakona" rekao je glavni tužitelj Alan Wilson tijekom konferencije za novinare nakon što je poroda u četvrtak donijela optužujuću presudu.

Ključni video

Okrivljenik Alex četvrta je generacija ugledne južnokarolinske obitelji pravnika koja je stoljećima obnašala vodeće funkcije u zajednici. Štoviše, portret djeda Alexa Murdaugha zbog njegovih je neupitnih zasluga godinama visio u istoj onoj sudnici u kojoj su ga ovoga četvrtka porotnici osudili na višedesetljetnu zatvorsku kaznu. Vrijedi napomenuti kako je portret, zbog osjetljivosti situacije, na početku sudskog procesa privremeno uklonjen sa zida sudnice.

Osramoćeni odvjetnik proteklu je godinu proveo u zatvoru zato što je okrivljen po čak 99 točaka optužnice, među kojima su bile financijske malverzacije, trgovina drogom i pranje novca, za koje se Murdaugh tijekom suđenja "izjasnio krivim".

Tužiteljstvo je upravo financijske malverzacije poroti predstavilo kao glavni motiv za krvavo ubojstvo supruge i sina. Kako se sve snažnije stiskao obruč oko prevare "teške" 8,8 milijuna dolara, koja mu je prijetila uništiti karijeru, južnokarolinski tužitelji smatraju kako je Alex Murdaugh odlučio likvidirati članove svoje najuže obitelji u nadi da će njihovom smrću dobiti simpatije javnosti za spas svog biznisa.

Jedno od ključnih svjedočanstava tijekom sudskog procesa bilo je ono voditeljice njegova odvjetničkog ureda, koja je poroti kazala kako je 7. lipnja, samo nekoliko sati prije ubojstva Maggie i Paula, Alexa Murdaugha pitala o iznosu od 792.000 dolara, koji je netragom nestao s računa firme.

Murdaughov odvjetnički tim nije uspio dovoljno kvalitetno opovrgnuti cijelu planinu dokaznog materijala, već se njihova obrana temeljila na argumentu da tužiteljstvo nije uspjelo dokazati direktnu vezu između financijskih malverzacija i ubojstava mimo "razumne sumnje".

image

Alex Murdaugh

Handout/Afp

Međutim, video Alexa Murdaugha s njegova mobitela dodatno je uvjerio porotu, ali i američku javnost u njegovu krivnju. Naime, video prikazuje optuženika sa žrtvama samo nekoliko trenutaka prije nego što su se dogodila ubojstva. Ispostavilo se da je Alex Murdaugh lagao istražiteljima o svom alibiju te sporne noći. Unatoč tome što je tvrdio kako nije mogao počiniti zlodjela, jer je otišao posjetiti bolesnu majku u trenucima kada je počinitelj ubijao njegovu obitelj, geolokacija na njegovom mobitelu i automobilu dokazala je da je bio doma. Murdaugh je bio primoren priznati da je lagao istražiteljima o svom alibiju zbog toga što ga je uhvatila panika, a za sve je okrivio svoju ovisnost o opijatima koju je javno priznao.

"Prisilili smo ga na ono što i sam često čini – osmišljanje nove laži nakon što se ispostavi da se stara laž raskrinkala – izjavio je tužitelj u svojoj završnoj raspravi, apeliravši pritom na porotu da optuženiku ne zaboravi što im je Murdaugh sve slagao tijekom sudskog procesa.

Sudac Newman pozdravio je presudu porote te je odbio zahtjev Murdaughova odvjetničkog tima da se "slučaj proglasi nevažećim", dodavši kako je "dokazni materijal koji upućuje na krivnju optuženika u ovom slučaju naprosto šokantan".

Otac umro tri dana nakon ubojstava

‘Alex Murdaugh je desetljećima radio u obiteljskoj odvjetničkoj tvrtki Peters, Murdaugh, Parker, Eltzroth & Detrick (PMPED), koja je u međuvremenu preimenovana u The Parker Law Group.

Tijekom 87 godina prezime Murdaugh postalo je sinonim za dinastiju pravnika u Južnoj Karolini. Tri uzastopne generacije obnašale su funkciju lokalnog javnog tužitelja. Randolph Murdaugh stariji izabran je za državnog odvjetnika u 14. okrugu Južne Karoline 1920. godine i služio je do svoje smrti 1940. Njegov sin Randolph Murdaugh Jr. zatim je preuzeo dužnost, do svog umirovljenja 1986. Naslijedio ga je Randolph Murdaugh III, Murdaughov sin i Alexov otac. On je bio tužitelj od 1987. godine do kraja 2005.

Alexov otac, Randolph III, umro je 10. lipnja 2021., samo tri dana nakon smrti Maggie i Paula. Njegova majka, Libby, ima demenciju. Randolph III i Libby imaju četvero djece. Randy, Alexov stariji brat, također je odvjetnik koji radi u istoj toj obiteljskoj tvrtki, koja se sada zove Parker Law Group. Njihov pradjed osnovao je tu odvjetničku kompaniju 1910. godine.

Alexa je njegov brat Randy 28. listopada 2021. tužio za 90.000 dolara neplaćenog duga u gotovini i opremi. Randy i njegova supruga Christy žive u Hamptonu u Južnoj Karolini. Alexov mlađi brat John jedini nije krenuo očevim stopama. Umjesto da radi na pravničkoj karijeri, otvorio je dvije tvrtke za iznajmljivanje opreme u regiji Lowcountry u Južnoj Karolini.

Alexova jedina sestra je Lynn Murdaugh Goettee, o njoj se ne zna mnogo. Tijekom suđenja dobila je opomenu od suca zbog neprimjerenog ponašanja, jer je bratu dodala najnoviji roman Johna Grishama, Sučeva pravila. Sud mu je kasnije oduzeo knjigu. Alexova sestra Lynn živi u Južnoj Karolini sa suprugom Allenom Goetteejem i troje djece, Millsom, Treyem i Reevesom. Suprug joj radi u tekstilnoj industriji, a ona je odvjetnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:55