OPASNO TLO

PRIPREMA, POZOR, KATASTROFA! Sve su veće šanse da Kaliforniju uskoro pogodi megapotres

 AFP

Znanstvenici su sigurni da Kaliforniju čeka iznimno jak potres u sljedećih 30 godina. I ne samo to, sve su veće šanse da najbogatiju američku država pogodi nezapamćen megapotres koji će ostaviti katastrofalne posljedice.

Šanse za potres jači od 8 stupnjeva po Rihterovoj ljestvici u slijedeća tri desetljeća popela se s četiri na sedam posto, javlja Associated Press .

Istovremeno, šanse za potres magnitude 6,7 po Rihteru, sličnom onom koji je 1997. pogodio Northridge i uzrokovao smrt 57 osoba te štetu od 20 milijardi dolara, iznose visokih 95 posto.

'Kalifornija je zemlja potresa i stanovnici tu trebaju živjeti kao da bi svaki dan mogao biti dan velikog potresa', upozorava geofizičar Ned Field.

Novo izvješće nepovoljnije je od prethodnog zbog otkrića kako novootkriveni tektonski rasjedi omogućavaju potresima da 'skaču' s jednog rasjeda na drugi i tako povećavaju mogućnost katastrofalnog potresa.

Svake godine Kaliforniju uzdrma na tisuće potresa od kojih je najveći dio preslab da bi se osjetio igdje osim na instrumentima za mjerenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:06