NOŽ U LEĐA

Pripremili trupe, motivirali naciju, napravili grandiozan plan, a sada sve pada u vodu?!

Najveća briga za Kijev otkrivena u tim dokumentima je nedostatak streljiva za protuzračnu obranu

Ukrajinski vojnici

 Anatolii Stepanov/Afp

Ukrajina je navodno bila prisiljena promijeniti planove za svoju nadolazeću protuofenzivu zbog curenja osjetljivih američkih obavještajnih podataka.

Neimenovani dužnosnik blizak ukrajinskom predsjedniku Zelenskom rekao je jučer za CNN da je Kijev morao preispitati neke od svojih planova nakon što je na internetu objavljen niz povjerljivih dokumenata Pentagona, no nije pojašnjeno na koji će to način učiniti, piše Telegraph.

Ukrajinsko ministarstvo obrane ovog je vikenda najavljivalo ofenzivu videom na kojem se vidi kako vojnici primaju oružje i obuku sa zapada.

- Ono za što su većini vojski potrebni mjeseci da nauče, naša je vojska savladala u nekoliko tjedana, pisalo je uz slogan ‘Stiže proljeće‘.

Jevgenij Prigožin, vođa plaćeničke skupine Wagner, upozorio je Moskvu da ne podcjenjuje protunapad, rekavši da je Kijev samo čekao da se blato osuši, a zatim su poslali između 200.000 i 400.000 ljudi.

Američki dokumenti koji su procurili uključivali su procjene ruskih i ukrajinskih gubitaka na bojnom polju, detalje operacija nadzora iz administracije Zelenskog, kao i iz područja međunarodnih saveznika i Wagnera.

Pentagon je u nedjelju priopćio da procjenjuje utjecaj curenja na nacionalnu sigurnost. Dvojica dužnosnika obrane rekli su za Reuters da Pentagon sada ispituje koliko su obavještajni podaci podijeljeni unutar američke vlade.

Neki od fotografiranih dokumenata mogli bi biti dostupni tisućama ljudi sa sigurnosnim dozvolama američke i savezničke vlade, rekao je jedan od dužnosnika.

Najveća briga za Kijev otkrivena u tim dokumentima je nedostatak streljiva za protuzračnu obranu, što bi moglo dovesti da su dijelovi zemlje bez obrane od ruskih projektila i nekoliko tjedana.

Dokument od 28. veljače upozorava na to da će sustavi protuzračne obrane koji štite postrojbe na prvoj crti biti postupno smanjeni do 23. svibnja.

Zalihe projektila za sustave protuzračne obrane S300 iz sovjetske ere, i sustav protuzračne obrane Buk, koji zajedno osiguravaju oko 90 posto ukrajinske zaštite od borbenih zrakoplova i projektila, potrošit će se do 3. svibnja, odnosno 13. travnja, procjenjuje se u istom dokumentu.

Glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Jurij Ignat u ponedjeljak nije zanijekao da se Kijev suočava s velikim nedostacima.

- Kvantiteta je problem, rekao je Ignat i dodao da je potrebna velika količina sustava protuzračne obrane zapadne proizvodnje kako bi se zamijenili oni sovjetske proizvodnje.

Dodao je i da se Kijev nada opskrbi borbenim zrakoplovima F-16 američke proizvodnje, kao i britanskim Typhoonima, no kaže da će na to čekati jako dugo, prenosi Telegraph.

- Trebamo ih ovdje i sada, ističe.

Ti su njegovi komentari uslijedili nakon što su izvori iz Ujedinjenog Kraljevstva doveli u sumnju jednu tvrdnju iz dokumenata koji su procurili, sugerirajući da je Moskva gotovo oborila britanski izviđački zrakoplov iznad Crnog mora.

Britanski ministar obrane Ben Wallace čvrsto stoji pri svom iskazu zastupnicima da je ruski borbeni zrakoplov samo lansirao projektil u blizini tog zrakoplova.

U listopadu je Wallace rekao zastupnicima da je njegov kolega u Moskvi potencijalnu opasnost pripisao tehničkom kvaru.

Dokumenti koji su procurili pokazuju da je Pentagon taj susret okarakterizirao kao ‘zamalo obaranje‘.

Međutim, obrambeni izvori govore protiv senzacionalističkog izvještavanja o tom incidentu i ističu da ni na koji način nije došlo do eskalacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:42