BIT ĆE PAKLENO

Pripremite se na vremenske anomalije koje će oboriti sve zabilježene rekorde! ‘Ovako nešto još nismo nikad vidjeli...‘

Toplinski su udari ove godine već pogodili Portoriko, Sibir i Španjolsku, a visoke su temperature prošlog tjedna dovele do izbijanja požara u Kanadi

Arhivska fotografija, vrućine u Zagrebu

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Globalne su temperature ovog mjeseca dosegnule rekordne razine. Zlokoban je to znak s obzirom na to da se trenutno formira el niño, prirodni fenomen povezan s promjenama klime u tropima koji donosi vlažno i kišovito vrijeme te poplave u inače suhim područjima Južne Amerike te sušno razdoblje u području Indonezije. El niño, koji se javlja u nepravilnim razmacima od tri do pet godine, mogao bi 2023. godine učiniti najtoplijom godinom u povijesti, piše The Guardian.

Preliminarne globalne prosječne temperature zraka izmjere od 1. do 13. lipnja za jedan su stupanj Celzijev veće od prosječnih temperatura zabilježenih u istom periodu od 1979. naovamo. Iako lipanj još nije gotov, što znači da je moguće da neće biti rekordan, klimatolozi kažu da slijedi uzorak rasta globalnih temperatura te da bi 2023. mogla nadmašiti 2016. - najtopliju godinu u povijesti.

Europski svemirski program Kopernik, sustav za globalno praćenje okoliša i sigurnosti, rekao je da se u lipnju dogodio "znakovit" globalni rast temperature. Kopernik je dodao da su temperature tijekom prvih nekoliko dana lipnja bile veće od jedno i pol postotnog povećanja u odnosu na predindustrijsko doba. Kopernik je ustvrdio da je ovo najvjerojatnije prvi put da se takvo što dogodilo od industrijalizacije.

El niño (špa. dječak) će vjerojatno pojačati učinak koje je upotreba fosilnih goriva već imala na Zemljinu klimu. Novija su istraživanja pokazala da el niño uzrokuje porast temperature oceanske vode od dva do osam stupnjeva Celzija.

Nacionalna oceanska i atmosferska administracija (NOAA), američka znanstvena i regulatorna agencija zadužena za prognoziranje vremena te nadgledanje prilika u oceanima i atmosferi, rekla je prošlog tjedna da postoje uvjeti za formiranje el niña te da će se oni do kraja ove i početkom iduće godine još i pojačati. Michael Mann, klimatolog sa Sveučilišta u Pennsylvaniji, rekao je da će globalno zagrijavanje koje je djelo čovjeka el niño dodatno pogoršati. Prema Mannu, el niño globalnu temperaturu poveća za između 0,1 i 0,2 stupnjeva Celzija.

"Anomalija temperature Zemljine površine blizu je rekordnih razina i 2023. će gotovo sigurno biti najtoplija godina u povijesti", rekao je Mann te dodao da je lako moguće da će svaka buduća godina u kojoj će se formirati el niño biti najtoplija u povijesti. Naravno, pod uvjetom da čovjek nastaviti koristiti fosilna goriva i zagađivati okoliš stakleničkim plinovima.

Toplinski su udari ove godine već pogodili Portoriko, Sibir i Španjolsku, a visoke su temperature prošlog tjedna dovele do izbijanja požara u Kanadi koji su pak zrak iznad američkih velegradova New Yorka i Washingtona ispunili otrovnim dimom.

NOAA je u srijedu objavila da je prošli svibanj bio najtopliji unazad 174 godine, a da Sjeverna i Južna Amerika iskusile najtopliji svibanj u svojim povijestima.

Kada je riječ o predviđanjima da će 2023. biti najtoplija godina u povijesti, NOAA kaže da su šanse da će se to dogoditi oko 12 posto, ali i da je gotovo sigurno da će ova godina biti među 10 najtoplijih ikad te vrlo vjerojatno među prvih pet.

Svjetska meteorološka organizacija rekla je u svibnju da će globalne temperature značajno porasti u idućih pet godina te će iza tog povećanja stajati el niño i staklenički plinovi. Uz to, prosječna će temperatura biti veća od jedno i pol postotnog povećanja u odnosu na predindustrijsko doba. Ako se to dogodi, ekstremne vremenske prilike kao što su suše, poplave i toplinski udari postat će češće pojave.

Dok je zagrijavanje tla svakako velik problem, zagrijavanje oceana potencijalno je još veći. Ako njihova temperatura poraste, poremetit će se broj riba koji u njima žive, a povećat će se i razine mora diljem svijeta.

Znanstvenici su složni - svemu se tome može stati na kraj ako se smanje emisije stakleničkih plinova te ako se značajno reducira upotreba fosilnih goriva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:15