UJEDINJENI NARODI IZRAČUNALI

PRIRODNE KATASTROFE prošle su godine koštale svijet REKORDNIH 380 milijardi dolara

 AFP

Iz Ujedinjenih Naroda ističu kako su prirodne katasrofe u 2011. svijet koštale rekordnih 380 milijardi dolara. Rekord je dosegnut ponajviše zbog potresa u Japanu i Novom Zelandu, piše The Huffington Post .

Margareta Wahlstrom, izaslanica UN-a za smanjenje rizika od katastrofa, rekla je kako je prošlogodišnji trošak dvije trećine veći od prethodnog rekorda iz 2005. kada je uragan Katrina pomeo jug Sjedinjenih Država.

Potres, tsunami i nuklearna eksplozija u Fukushimi je izazvala više od 210 milijardi dolara štete prošle godine. Osim toga, i

i ostalim državama uzrokovale su značajne štete.

„Unatoč sve većim troškovima, smrtnost u prirodnim nesrećama opada jer države imaju mnogo bolje osiguran sustav ranog upozorenja, no ekonomski troškovi postali su glavnom prijetnjom velikom broju zemalja“, rekla je Wahlstorm.

UN je izvijestio kako je čak 50 posto, od 7 milijardi stanovnika Zemlje izloženo rizicima katastrofa, jer žive u "ranjivim područjima". Stoga je Wahlstrom upozorila kako ama baš svaki plan za poboljšanje razvitka neke zemlje mora sadržavati i mjere suočavanja s klimatskim promjenama i prirodnim katastrofama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 07:30