ROĐENA NOVA REPUBLIKA

Prisegnula prva predsjednica u povijesti rajskog otoka, slavnu pjevačicu odmah proglasili nacionalnom junakinjom

Rođenje republike, točno na 55. obljetnicu proglašenja neovisnosti, dokida praktički sve kolonijalne spone

Rihanna, Sandra Mason

 Jeff J Mitchell/getty Images/afp

Stupanjem na dužnost izabrane predsjednice Sandre Mason, prve u svojoj povijesti, mali karipski otok Barbados u ponedjeljak točno u ponoć po lokalnom vremenu postao je republika, prekinuvši i posljednje spone s Velikom Britanijom nakon četiri stoljeća kolonijalne podčinjenosti.

Nova je republika rođena s posljednjim otkucajem ponoći - 05 sati po srednjoeuropskom vremenu - nakon što je na krcatom Trgu heroja u Bridgetownu spuštena britanska kraljevska zastava a podignuta predsjednička.

image
Randy Brooks/AFP

Konačnom prijelazu tog otoka rajskih plaža i ruma s monarhije na republiku nazočio je i princ Charles, britanski prestolonasljednik.

Odbacivanje Elizabete II., kojoj i dalje ostaje 15 kraljevina - uključujući Veliku Britaniju, Australiju, Kanadu i Jamajku - Barbados smatra posljednjom etapom procesa oslobađanja demona svoje kolonijalne prošlosti.

Nakon raskošnog glazbeno-scenskog programa upotpunjenog govorima u slavu kraja kolonijalizmu, u sjeni zgrade parlamenta, Sandra Mason prisegnula je kao prva predsjednica Barbadosa.

image
Jeff J Mitchell/Getty Images/AFP

Rođenje republike, točno na 55. obljetnicu proglašenja neovisnosti, dokida praktički sve kolonijalne spone koje su taj sićušni otok držale podčinjenim britanskoj monarhiji od kad ga je jedan engleski brod 1625. godine prisvojio za kralja Jamesa I.

image

Rihanna

Jeff J Mitchell/Getty Images/AFP

Barbados proglasio Rihannu nacionalnom junakinjom

Svjetska glazbena superzvijezda Rihanna proglašena je u ponedjeljak u svojem rodnom gradu Bridgetownu u sklopu proslave proglašenja republike Barbados nacionalnom junakinjom te karipske otočne države.

Pred razgaljenim mnoštvom, premijerka Mia Mottley čestitala je 33-godišnjoj Rihanni na tituli nacionalne junakinje Barbadosa.

"Da nastaviš sjati poput dijamanta i svojim djelima i akcijama biti na ponos svoga naroda", kazala je Mottley Rihanni, referirajući se na njezin hit-single iz 2012. "Diamonds".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 10:40