ISAAC HERZOG

Prisegnuo novi izraelski predsjednik: ‘Krećem na ovaj put kako bih upoznao bol‘

Odvjetnik po struci, novi predsjednik sin je bivšeg predsjednika Chaima Herzoga koji je bio i veleposlanik u UN-u
Isaac Herzog 
 EMMANUEL DUNAND/AFP

Bivši čelnik laburista Isaac Herzog u srijedu je prisegnuo kao novi predsjednik Izraela, obećavši da će tu većinom ceremonijalnu funkciju koristiti kako bi liječio duboke podjele unutar izraelskog društva.

Sedmogodišnji mandat Isaaca Herzoga započeo je svečanošću u Knessetu gdje je njegov prvi govor na novom položaju popraćen pljeskom zastupnika koji su ga imenovali na tu funkciju.

Herzog je u lipnju pobijedio protukandidatkinju Miriam Peretz, edukatoricu i majku dvojice izraelskih vojnika koji su poginuli u borbi, s 87 glasova u odnosu na 26.

Rekao je da će se iz Knesseta "uputiti u predsjedničku rezidenciju i započeti putovanje kroz pukotine i ponore izraelskog društva. Putovanje kojim ću pronaći jedinstvo unutar razlika, unutar pukotina, putovanje kojemu je cilj da se ponovno otkrijemo“, rekao je 60-godišnji Herzog.

Bivši čelnik lijeve Laburističke stranke u parlament je ušao 2003. te je bio na nekoliko ministarskih funkcija u koalicijskim vladama. Posljednja funkcija bila mu je na čelu Židovske agencije za Izrael koja promovira imigraciju u zemlju.

Herzog je odabran na novu funkciju nekoliko dana prije nego što je njegov bivši suparnik i najdugovječniji izraelski premijer Benjamin Netanyahu, od kojeg je izgubio 2015., otišao s tog položaja.

Novi premijer postao je Naftali Bennett, nakon četiriju izbora u dvije godine koji su razotkrili duboke političke, vjerske i etničke podjele u izraelskom društvu.

U svibnju je Izrael pogodio i val nasilja između židovskog i arapskog stanovništva u nizu gradova, kao i sukobi između izraelskih snaga sigurnosti i militanata Hamasa na vlasti u Gazi.

- Krećem na ovaj put kako bih upoznao bol, kako bih ga izravno gledao, dao svoje uho i srce poteškoćama i strahovima, čak i na najeksplozivnijim mjestima - rekao je Herzog u srijedu.

Odvjetnik po struci, novi izraelski predsjednik sin je bivšeg predsjednika Chaima Herzoga koji je bio i veleposlanik u Ujedinjenim narodima.

U zaključku svog govora Herzog je obećao borbu protiv antisemitizma i za mir između Izraela i susjednih država te pomoć u "borbi protiv strateških prijetnji Izraelu, posebno iranskog nuklearnog programa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. ožujak 2023 19:37