NOVA VLAST

Prisegnuo novi peruanski predsjednik Pedro Castillo, obećao zemlju "bez korupcije"

Dužnost je preuzeo na dan kada andska zemlja od 33 milijuna stanovnika slavi 200 godina neovisnosti.
Pedro Castillo
 Karel Navarro/Peruvian Presidency/AFP

Bivši nastavnik Pedro Castillo prisegnuo je u srijedu za novog predsjednika Perua kazavši da želi okončati korupciju u zemlji i pokrenuti postupak donošenja novog ustava.

"Prisežem pred narodom Perua za zemlju bez korupcije i za donošenjeg novog ustava", rekao je novi predsjednik ljevice pred parlamentom.

Dužnost je preuzeo na dan kada andska zemlja od 33 milijuna stanovnika slavi 200 godina neovisnosti.

"Najveći izazov za Pedra Castilla je ne razočarati ljudi koji žele brze rezultate, koji su bez posla, gladni ili im prijeti da obole od covida-19", istaknuo je analitičar Hugo Otero za agenciju AFP.

Castillo je izabran u lipnju kao kandidat marksističke stranke. Njegova pobjeda prodrmala je političku ekipu i zabrinula tvrtke zbog njegovih planova o povećanju poreza na rudarstvo kako bi financirao reforme zdravstvenog i obrazovnog sustava u drugom najvećem na svijetu proizvođaču bakra, piše agencija Reuters.

U srijedu je novi predsjednik nastojao umiriti poslovni sektor kazavši da ne planira nacionalizirati industriju, ali će sklopiti "novi sporazum" s privatnim ulagačima.

Peru je dramatično pogođen pandemijom koronavirusa s više od 195.000 umrlih, što je najveća stopa smrtnosti na svijetu u odnosu na broj stanovnika.

Dugi mjeseci lockdowna u Peruu u 2020. donijeli su gubitak dva milijuna radnih mjesta i pad BDP-a do 11,12 posto.

Bivši sindikalist, Castillo (51), koji je čitav život radio u školi na selu, proglašen je pobjednikom nakon drugog izbornog kruga 6. lipnja tek prije desetak dana.

Razlog tomu je što je njegova protukandidatkinja s desnog centra, Keiko Fujimori, u vrlo tijesnom ishodu koristila sve mogućnosti da ospori izborne rezultate.

U ponedjeljak je Pedra Castilla nazvao šef američke diplomacije Antony Blinken i čestitao mu kazavši da očekuje "konstruktivnu" ulogu u odnosima novog predsjedništva Perua s Venezuelom, Kubom i Nikaragvom, zemljama s vodstvom ljevice.

Međutim, manevarsko polje novog predsjednika neizvjesno je nakon kampanje snažno polarizirane i nakon pet godina nestabilnosti i čak tri predsjednika koji su se izmijenili u samo tjedan dana krajem 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:06