SLOVAČKA

Prisegnuo novi predsjednik

Slovakia's President-elect Andrej Kiska delivers his speach shortly after he took the Presidential oath during a Parliamentary session taking place at the Bratislava's philharmonic hall Reduta in Bratislava, on June 15, 2014. A non-aligned centrist who made his fortune in the consumer-credit business, the 51-year-old Kiska is Slovakia's first president since independence in 1993 without a past in the Communist party.AFP PHOTO/JOE KLAMAR
 JOE KLAMAR

BRATISLAVA - Novi slovački predsjednik Andrej Kiska prisegnuo je u nedjelju čime je službeno stupio na mjesto šefa države, a u prvom govoru zatražio je od Slovaka da se bore protiv nepotizma i korupcije.

"Često čujemo da su moral i pristojnost nestali, da u javnoj areni vladaju egoizam, cinizam, nepotizam, politička pripadnost i grubost. Želim reći ljudima koji to žele promijeniti da se za to moraju boriti", rekao je. Naglasio je također da ljudi moraju biti svjesni da mito i korupcija nisu standard, te da treba prkositi nepravdi i nezakonitosti.

"Pred nama su mnogi izazovi.. ne smije biti mjesta za osobne ratove i rivalstva", rekao je, dodajući da će surađivati s parlamentom i vladom kada je u pitanju blagostanje ljudi, kao i da će ostati neovisan.

Što se tiče vanjske politike, nastavit će putem svojim prethodnika, što znači da će promovirati euroatlantsku suradnju.

Slovačka bi 2016. trebala predsjedati Europskom unijom. "To će biti prigoda naglasiti činjenicu da članstvo u EU ne znači samo izvlačenje novaca iz europskih fondova, već da ima i dublje značenje, posebno u promoviranju mira u Europi".

Kiska, uspješni poduzetnik i filantrop, pobijedio je u drugom krugu izbora 29. ožujka socijaldemokratskog premijera Roberta Fica.

On na čelu države mijenja Ivana Gašparoviča kojemu je istekao drugi mandat.

Kiska, koji se ponosi time da nije član nijedne stranke, četvrti je predsjednik Slovačke od raspada Čehoslovačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:11