POLITIČKA KRIZA

Prisegnuo privremeni čelnik Perua: Nije vrijeme za proslave. Imamo previše tragedija i poteškoća

Francisco Sagasti prisegnuo je u utorak i pokušat će okončati političku krizu i organizirati opće izbore u travnju 2021. godine.
Francisco Sagasti
 Luka Gonzales

Novi privremeni predsjednik Perua Francisco Sagasti prisegnuo je u utorak i pokušat će okončati političku krizu koja potresa južnoameričku zemlju i organizirati opće izbore u travnju 2021. godine.

Francisco Sagasti (76), koji je u ponedjeljak izabran za predsjednika parlamenta, prisegnuo je za predsjednika države tijekom plenarnog zasjedanja.

"Nije vrijeme za proslave. Imamo previše problema, tragedija i poteškoća", upozorio je već u ponedjeljak taj centristički zastupnik, dok Peru teško pogođen pandemijom koronavirusa deset dana proživljava duboku političku i institucionalnu krizu.

Njegov izbor na čelo parlamenta tijekom izbora na koje je bio jedini  kandidat, automatski ga je dovelo na funkciju novog predsjednika Perua. On je treći na toj funkciji u nešto dulje od tjedan dana, nakon što je svrgnut bivši predsjednik Martin Vizcarra, a ostavku je podnio njegov nasljednik Manuel Merino.

Sagastijev mandat će trajati do 28. srpnja 2021. kada je trebao završit mandat predsjednika Vizcarre, smijenjenog 9. studenoga.
Svrgavanje popularnog predsjednika izazvalo je u toj zemlji s 33 milijuna stanovnika još jednu političku krizu. Parlament je 10. studenoga izglasao opoziv Vizcarre nakon što su mediji izvijestili da je predsjednik navodno primio oko 630.000 dolara mita od dviju kompanija koje su pobijedile na natječajima za javne radove dok je bio guverner pokrajine Moquegua na jugu zemlje od 2011. do 2014.

Vizcarra je te navode opovrgnuo kao neutemeljene i lažne, a oporbu optužio da pokušava destabilizirati zemlju.
Tisuće ljudi izašle su nakon toga na ulice više peruanskih gradova kako bi prosvjedovale protiv Vizcarrina svrgavanja koje su proglasili državnim udarom. Pet dana kasnije, njegov nasljednik Merino također je podnio ostavku nakon masovnih prosvjeda.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2020 00:32