DRAKONSKE MJERE

PRISILNO IZOLIRANIMA U BIH PREKIPJELO, ŠTRAJKAJU GLAĐU I TRAŽE SAMOIZOLACIJU Zabrinut i ministar zdravstva: 'Ovakav tretman je besmislen'

 Ilustracija / Ahmed Hadrovic / Sipa Press / Profimedia

Deseci osoba kojima su vlasti u Bosni i Hercegovini odredile prisilnu izolaciju u karanteni započeli su u ponedjeljak štrajk glađu prosvjedujući protiv takvog tretmana i tražeći da im se omogući samoizolacija u kućnim uvjetima, prenijeli su lokalni mediji.

Štrajk glađu započeli su izolirani u Sarajevu, Zenici i na području Doboja, koji 24 sata dnevno moraju provoditi zaključani u sobama, sukladno odlukama stožera civilne zaštite Federacije BiH.

Taj je stožer, slijedeći praksu kakvu su ranije uveli u Republici Srpskoj, uveo mjeru po kojoj svi bosanskohercegovački državljani koji uđu u zemlju moraju provesti čak 28 dana na posebnim lokacijama za izolaciju, u mjestima u kojima imaju prijavljeno prebivalište.

Svi koji ulaze u BiH po pravilu prolaze sanitarnu trijažu u šatorima postavljenima u blizini graničih prijelaza, a nakon toga ih se pod policijskom pratnjom šalje u izolaciju u matičnim općinama.

U karanteni 28 dana pod ključem

Drakonska mjera koja propisuje 28-dnevnu izolaciju uvedena je unatoč preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), po kojima je dovoljno da se osobe, za koje se sumnja da bi mogle biti zaražene, u takvom statusu drži najviše dva tjedna.

- Otišao sam od svoje kuće, žene i djece prije 52 dana u Hrvatsku na posao, da bih čekao sve dosad da se situacija popravi. Nisam dolazio 50 dana. Evo, vratio sam se u petak, nakon čega me naša vlast zatvorila kao najvećeg kriminalca - rekao je za portal Klix Mirsad Šušić, koji boravi u prisilnoj izolaciji u Zenici.

Dodao je kako ih nitko ne obilazi čak ni da im izmjeri temperaturu, a jedini kontakt s vanjskim svijetom je hrana koju im ostavljaju ispred vrata soba u kojima su stalno zaključani.

Mirsad Pašić, koji je nakon dolaska iz Slovenije izoliran u jednom motelu u okolici Doboja, izjavio je za portal Dnevni avaz kako su im tamo barem mjerili temperaturu, no ništa više od toga nije se dogodilo pa zbog toga prosvjeduju.

- Budući da nas nitko ne dolazi testirati iako nismo pozitivni, jer smo svi zdravi i imamo 36 temperaturu već deset dana, danas smo odbili i mjerenje temperature, a od sinoć smo stupili u štrajk glađu - rekao je Pašić.

Ministar zdravstva Zeničko-dobojske županije Adnan Jupić kaže kako i on misli da je ovakva vrsta tretmana vlastitih građana besmislena jer se ranije pokazalo da je samoizolacija u kućnim uvjetima dostatna mjera.

Ovako se odlukama s entitetske razine županijama nameće bespotrebni dodatni teret, uključujući tu i obvezu plaćanja smještaja za osobe u prisilnoj karanteni, kakav je slučaj upravo u Zenici jer je prostor za izolaciju u jednom privatnom hotelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:23