NOVA ANKETA

Prisjeo im lockdown party: Popularnost Johnsona i torijevaca dramatično pala, laburisti u vodstvu

Najviše mu je naštetila vijest da su njegovi suradnici partijali u Downing Streetu u vrijeme božićnih blagdana 2020.

Boris Johnson

 Adrian Dennis

Popularnost britanskog premijera Borisa Johnsona i njegovih vladajućih konzervativaca strmoglavila se nakon niza skandala i većina ispitanika misli da bi Johnson trebao otići, pokazala je anketa objavljena u subotu.

Johnson se proteklih tjedana našao na udaru kritika na nekoliko frontova, od obnove njegova stana u Downing Streetu do optužbi da je osobno intervenirao kako bi se iz Kabula, u jeku kaotične evakuacije u kolovozu, izvukli kućni ljubimci.

Najviše mu je naštetila vijest da su njegovi suradnici partijali u Downing Streetu u vrijeme božićnih blagdana 2020. kada su takva okupljanja zbog pandemije bila zabranjena.

Anketa lista Observer pokazala je da je potpora konzervativcima, koji su imali veliku prednost u anketama još od uvjerljive pobjede na izborima 2019., pala za četiri posto i sada iznosi 32 posto, a popularnost oporbene Laburističke stranke skočila je na 41 posto, najviše od 2014.

Osobni Johnsonov rejting također je najniži od izbora i njegov rad sada ne odobrava 35 posto ispitanika, 14 posto više nego prije dva tjedna.

Anketa je također pokazala da 57 posto ispitanika smatra da bi premijer trebao dati ostavku, u odnosu na 48 posto prije dva tjedna.

Analitičari ističu da je sve više konzervativaca nezadovoljno Johnosnovim vodstvom i procijenjuju da bi više njih moglo idućega tjedna glasati protiv novih mjera za borbu protiv širenja omikron varijante koronavirusa.

"Rezultati naše ankete su doista dramatični s poražavajućim padom popularnost i konzervativaca i premijera", rekao je Adam Drummond iz agencije Opinium.

No, dodao je da je Johnson "kralj povratka" koji se ranije znao izvuči iz sličnih situacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:24