POZADINA SKANDALA

Prisluškivanje, smrtni slučaj i tužbe: Špijunska afera u Volkswagenu sve više sliči na krimić

Volkswagen i Prevent već godinama vode ogorčenu borbu. Prevent se nalazi u vlasništvu bh. poduzetničke obitelji Hastor
Ilustracija
 Hendrik Schmidt

Nakon otkrića spaljenog leša navodnog Preventovog doušnika u VW-u, u središtu pozornosti ponovno se našao dugogodišnji spor te dvije tvrtke. Deutsche Welle donosi čitavu priču o prisluškivanju, navodnim ucjenama i sudskoj trakavici...

Špijunska afera u najvećem europskom automobilskom koncernu Volkswagenu sve više sliči na krimić: prošli tjedan je u izgorjelom automobilu pronađen leš navodnog doušnika protiv kojeg Državno odvjetništvo Braunschweig provodi istragu. Do sada nije službeno potvrđeno radi li se kod te mrtve osobe stvarno o glavnom osumnjičeniku, jednom menadžeru automobilskog koncerna. Na lešu za sada nisu pronađeni tragovi nasilne smrti.

Prije tri mjeseca u požaru je stradala kuća tog osumnjičenika. On je u međuvremenu bio privremeno udaljen s radnog mjesta jer je navodno 2017. i 2018. snimao razgovore jedne radne skupine VW-a. Tema tih razgovora bilo je postupanje s nepoželjnim isporučiteljem dijelova Preventom.

Volkswagen i Prevent već godinama vode ogorčenu borbu. Prevent se nalazi u vlasništvu bosansko-hercegovačke poduzetničke obitelji Hastor.

Tvrtke s lošim imidžem

Imidž VW-a je narušen zbog skandala oko manipuliranja podacima o količini štetnih ispušnih plinova kod dizelaša. Ni Prevent u BiH ne uživa posebno veliki ugled. On se smatra prototipom igrača iz faze agresivnog kapitalizma nakon kraja rata. Firma, koju je osnovao Nijaz Hastor, na glasu je kao asocijalan poslodavac s nekompetentnim menadžmentom, što redovito rezultira štrajkovima i sudskim tužbama. Hastor je svojevremeno bio menadžer u Tvornici automobila Sarajevo (TAS) u kojoj su u doba Jugoslavije 20 godina proizvođeni VW-ovi automobili.

Obitelj Hastor se drži podalje od javnosti. Nijedan njezin član ne živi u BiH. Nijaz Hastor i njegovi sinovi Damir i Kenan povremeno navraćaju u domovinu kako bi vodili sastanke Nadzornog odbora – ali skoro nikada ne nastupaju u javnosti. Za PR brinu zaposlenici Preventa na vodećim funkcijama.

Istovremeno nema nikakve sumnje u uspješnost firme. Prevent na svojoj internetskoj stranici navodi da ima više od 10.000 zaposlenih širom svijeta, od toga samo u BiH njih 7.500. Dakle, to je u toj zemlji važan poslodavac, s obzirom na stopu nezaposlenosti od 18 posto (prije korona-krize). Izvan BiH najveći broj zaposlenih Prevent ima u Njemačkoj.

U medijima na Zapadnom Balkanu i Hrvatskoj malo se piše i o Preventu i o njegovom sukobu s VW-om. Više se izvještava u Hastorovoj domovini Bosni i Hercegovini, ali vrlo neutralno. Samo veliki internetski portal klix.ba češće piše pozitivno o Preventu i njegovom vlasniku.

Obustava proizvodnje u VW-u

Preventove njemačke tvrtke-kćeri ES Automobilguss i Car Timm su u kolovozu 2016. privremeno obustavile isporuku kućišta za mjenjače i presvlake za sjedala. Zbog toga je VW na nekoliko dana morao prekinuti proizvodnju u svojim tvornicama.

Preventove tvrtke su optužile VW za zlouporabu položaja. Navele su da je proizvođač automobila „bez otkaznog roka i razloga" prekinuo suradnju i odbio za to dati financijsku naknadu. Tvrtke su obrazložile da su prekinule isporuku dijelova kako bi zaštitile sebe i borile se za budućnost svojih zaposlenika. No Bernd Osterloh, moćni predsjednik radničkog vijeća VW-a, je izjavio: „Po našem mišljenju jasno je da odgovornost snosi liferant."

Nije jasno krije li se iza tog sukoba borba oko cijena – no o tome se i danas špekulira. Zbog ogromnih financijskih opterećenja uslijed skandala oko dizelaša, koji je izašao na vidjelo u jesen 2015. godine, Volkswagen je 2016. morao uvesti stroge mjere štednje.

Ovisnost o liferantima

„Ne vidim nikakvu povezanost s dizel-aferom", ustvrdio je svojevremeno analitičar Frank Schwope iz banke NordLB u razgovoru za DW i dodao: „Ali naravno, opet su tu negativni napisi u medijima koji na kraju VW koštaju i novac."

Volkswagen je iscrpio sve svoje pravne mogućnosti kako bi ponovo pokrenuo isporuku dijelova za proizvodnju. Koncern je očito bio potpuno ovisan o liferantima. A prvenstveno se kod važnih dijelova mjenjača za svoj uspješni model Golf pretežito oslanjao samo na jednog isporučitelja. Taj je princip u branši poznat kao „single sourcing" (dobavljanje iz jednog izvora).


Ferdinand Dudenhöffer, njemački ekonomski stručnjak za automobilsku industriju, u vezi s time je još 2016. govorio o „greškama" kod VW-a: „Ako se već oslanja na single sourcing, potreban je vrlo solidan i jako stabilan poslovni odnos." Ta obustava isporuke dijelova znatno je poremetila proizvodnju, prije svega modela Golf u sjedištu VW-a u Wolfsburgu.

Razlaz unatoč dogovoru

Nakon mukotrpnih pregovora sukobljene strane su na kraju iznenađujuće brzo postigle dogovor u sporu oko isporuke. Detalji nisu objavljeni. Dogovoreno je, kako se doznalo iz VW-a, da se sadržaj sporazuma drži u tajnosti. Istovremeno je list Hannoversche Allgemeine Zeitung, pozivajući se na izvor u pregovaračkim timovima, izvijestio da su tvrtke sklopile dugoročno partnerstvo.

No VW je u ožujku 2018. raskinuo sve ugovore s Preventom. Od tada obje stranke vode nekoliko sudskih postupaka zbog odštete i međusobno se zasipaju optužbama.

Prethodno je automobilski koncern očito dugo vijećao o tome da li i ako da kako se riješiti Preventa. Upravo tijekom tih vijećanja ilegalno je snimljeno 50 sati audio-materijala i dostavljeno internetskom portalu „Business Insider". Postoji opravdana sumnja da je glavni osumnjičenik za tu aferu prisluškivanja mrtav – pojedinosti slučaja su i dalje nepoznate.

Kada je krajem srpnja po prvi put izvještavano o spornim snimkama, Prevent je priopćio „da je odgovornima u Vokswagenu očito svako sredstvo opravdano kako bi se riješilo neovisnih liferanata". Firma je opovrgnula, kako je rečeno, „sudjelovanje u nastanku tih snimki i svako saznanje o tome", piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 09:41