ENERGETIKA

Priština i Beograd različito o osamostaljenju kosovskog elektroenergetskog sustava

Tranzicijsko razdoblje završeno je 14. prosinca i kosovski operater mrežnog sustava – KOSTT počeo je samostalno funkcionirati
Ilustracija
 Goran Sebelic/Cropix

Priština je u utorak priopćila da je svoj energetski sustav odvojila od Srbije i povezala se s albanskom elektroenergetskom mrežom ostvarivši „veliko postignuće za državni suverenitet u području energetike“, dok Beograd tvrdi da su elektropostrojenja i dalje dio energetskog sustava Srbije.

Tranzicijsko razdoblje završeno je 14. prosinca i kosovski operater mrežnog sustava – KOSTT počeo je samostalno funkcionirati u novoformiranoj regulatornoj oblasti kao neovisna energetska cjelina u okviru Europske energetske mreže, objavili su prištinski mediji.

To praktički znači da KOSTT pokriva cijeli teritorij Kosova, uključujući sjeverni dio koji kontrolira Srbija, što znači da je KOSTT ostvario neovisnost od srpskog operatora – Elektromreže Srbije (EMS). Istodobno, nova energetska oblast od ponedjeljka je povezana s Albanijom te zajedno čine energetski blok Kosovo-Albanija.

No EMS, srbijansko javno poduzeće, kategorički tvrdi da sporno postrojenje na sjeveru Kosova, trafostanica Valač, i dalje čini dio elektroenergetskog sustava Srbije i da je u sastavu EMS-a, te je odbacilo kao netočne informacije da su zaposlenici napustili to postrojenje.

U priopćenju je istaknuto da "EMS ne predaje svoju trafostanicu i da se EMS "ne želi upuštati u političke izjave" koje "pojednici daju, a pojedini mediji prenose“.

Ured srbijanske vlade za Kosovo poručio je kako je sada je poznato jedino to da ni Elektrosjever, ni EPS trgovina, dvije tvrtke-kćeri EMS-a, nisu dobile ni licencu za opskrbu ni za distribuciju struje.

Istodobno, stručnjaci tumače da Srbija više ne može slati struju u trafostanicu Valač, u općini Zvečan na sjeveru, bez konzultacija s KOSTT-om, jer to nema pravo po propisima Europske energetske mreže (ENTSO-E).

"Dok se Beograd i Priština dovikuju, preko žice pod visokim naponom, građani sjevera Kosova ne znaju hoće li, kada i kome početi plaćati struju. Ovo pitanje ih muči zadnjih 20 godina", objavio je beogradski N1.

Prema ranijem izvješću Radija Slobodna Europa, iz travnja ove godine, operator prijenosnog sustava Kosova i Kosovskog tržišta električne energije (KOSTT) izašao je iz regulacijske mreže Srbije i funkcionira u sklopu regulatornog bloka kosovskog i albanskog energetskog sustava.

Priština i Beograd još od potpisivanja briselskog sporazuma o normaliziranju odnosa iz 2013. godine pod okriljem EU-a uzajamno osporavaju svoje obveze, a promjene u energetskom sustavu jedna su od tih točaka prijepora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:54