UHIĆENJE U MILANU

Pritvorena mlada Talijanka koja ima obiteljske veze s teroristom iz Beča. U mobitelu joj našli stravične snimke

Među snimcima je i njezina konverzacija s Fatimom (16) s Kosova, koja sanjari, kaže, o o vjenčanju "zalivenome krvlju nevjernikâ", te o mužu "duge kose i brade" s kojim bi zajedno mogla poginuti kao mučenica

Kujtim Fejzulaj

 Twitter

U Milanu je u istražni zatvor privedena Bleona Tafallari (19), Talijanka kosovskog porijekla, osumnjičena za udruživanje u terorističke svrhe. Učlanjena je u organizaciju "Lavovi s Balkana", filijalu "Islamske Države". U konverzacijama preko zaštićenih kanala aplikacije Telegram najavljivala je svoj odlazak u borbu za "Islamsku Državu" i vrbovala mlađe djevojke da se i same pridruže "Islamskoj Državi".

Među snimcima je i njezina konverzacija s Fatimom (16) s Kosova, koja sanjari, kaže, o o vjenčanju "zalivenome krvlju nevjernikâ", te o mužu "duge kose i brade" s kojim bi zajedno mogla poginuti kao mučenica.

U njezinu mobitelu nađeno je "na tisuće" fotografskih i videofonskih snimaka s propagandom "Islamske Države", "od kojih je neke proizveo 'Al Hayat Media Center', komunikacijska agencija 'Islamske Države'." Među njima su "simboli", na primjer "crna zastava sa svjedočenjem pripadanja vjeri, prizori borbi (…), skupna smaknuća nevjernikâ", zatim "odsijecanja glava i paleži, te prizori terorističkih napada" koje su samozvani mudžahidi izveli "u evropskim gradovima, pa ih zato slave". Tu je i snimak mladog atentatora koji je pripadao Horasanskoj franšizi "Islamske Države", i koji se 26 kolovoza raznio bombom na aerodromu u Kabulu, tada već u talibanskim rukama, odvevši sa sobom u smrt više stotina civila koji su nastojali napustiti Afganistan zračnim putem. Tu si i snimci masakra 7 siječnja 2015 u redakciji pariškoga satiričnog lista Charlie Hebdo.

Istragom je utvrđeno da se radikalizirala već sa 16 godina, te da se proljetos udala za 21-godišnjeg Kosovca. Muževljev srodnik Kujtim Fejzulaj je lanjskoga 4 studenoga na različitim točkama Beča vatrenim oružjem usmrtio četiri osobe, pa su policajci ubili njega.

Bleona Tafallari doselila se prije nekoliko mjeseci bratu u Milano. Ne navodi se što je s njezinim mužem.

Razlozi njezine uhidbe i zadržavanja u istražnom zatvoru navedeni su u odluci suca za prethodne istrage Carla Ottonea De Marchija, a prenose ih talijanski novinski portali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:13