OBJAVA DIKTATORA

‘Priveli smo više od 20 ljudi zbog napada na 311 milijuna eura vrijedan ruski avion, glavnog je trenirala CIA!‘

Predsjednik tvrdi kako je zrakoplov pretrpio samo manju štetu u napadu izvedenom pomoću "malog drona"

Kadrovi iz snimke koju su objavili bjeloruski partizani

 Screenshot/Twitter

Bjelorusija je u utorak privela "terorista" i više od 20 suučesnika koji su radili s ukrajinskim i američkim obavještajnim službama na pokušaju sabotaže bjeloruske zračne baze, prenijela je novinska agencija Belta izjavu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Bjeloruski antivladini aktivisti priopćili su prošlog mjeseca da su raznijeli sofisticirane ruske vojne nadzorne zrakoplove u napadu dronova na aerodrom blizu bjeloruskog glavnog grada, a tu tvrdnju osporavaju Moskva i Minsk.

"Sigurnosna služba Ukrajine, uz vodstvo CIA -e, iza zatvorenih vrata, provode operaciju protiv Republike Bjelorusije. Terorist je bio obučen", rekao je Lukašenko, prenijela je novinska agencija Belta.

Lukašenko je rekao da je zrakoplov pretrpio samo površinsku štetu u napadu izvedenog pomoću "malog drona", izvijestila je Belta.

Osumnjičeni, koji je pritvoren zbog napada na zrakoplov Beriev A-50, rusko-ukrajinski je državljanin, prenijela je Belta izjavu bjeloruskog predsjednika. Do sad je uhićeno više od 20 osoba povezanih s incidentom, a ostali osumnjičeni još uvijek se skrivaju u inozemstvu, dodao je.

Inače, oštećenje ovog 331 milijuna eura vrijednog zrakoplova velik je udarac Zračnim snagama Ruske Federacije koje prema nekim podacima raspolažu s manje od 10 takvih aviona (Awacs) koji su ključni za operacije njihovih borbenih aviona i bombardera. Naime, Beriev A-50, NATO-ovog naziva Mainstay, namijenjen je za rano upozoravanje iz zraka, s mogućnostima zapovijedanja i kontrole u zraku te sposobnošću praćenja do 60 ciljeva istovremeno.

Lukašenko, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina koji mu je dopustio da koristi teritorij Bjelorusije za invaziju na Ukrajinu prošle veljače, ponovio je da Bjelorusija neće biti "uvučena u" sukob.

"Ako mislite da ćete nas sutra uvući u rat, koji danas već bjesni po Europi, u krivu ste", rekao je Lukašenko u poruci Kijevu i Washingtonu kako prenosi Belta.

Ranije je rekao da će Bjelorusija izravno ući u rat samo ako Ukrajina napadne bjeloruski teritorij.

Kijev je već dugo zabrinut zbog potencijalne nove invazije s bjeloruskog teritorija, rizika koji ga prisiljava da nastavi štititi svoju sjevernu granicu u vrijeme kada ukrajinske snage vode žestoke borbe protiv Rusije na jugu i istoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:02