CAMERON POD PRITISKOM

PRIZNANJE KOJE ĆE UZDRMATI BRITANIJU Premijer potvrdio upletenost u globalni skandal: 'Da, imao sam udio u spornom fondu, ali nisam prao novac'

 Reuters

LONDON - Britanski premijer David Cameron priznao je kako posjedovao udio u tvrtci svojeg oca koja se spominje u podacima koji su procurili u sklopu afere ‘Papiri iz Paname’.

Radi se o četvrtoj promjeni stava britanskog šefa vlade od trenutka kada je postalo poznato da je njegov pokojni otac bio povezan s tvrtkom Blairmore Holdings koja se nalazi u arhivi odvjetničkog ureda Mossack-Fonseca.

Cameron je prvo izjavio kako se radi o privatnom pitanju. Potom je izjavio kako nije imao nikakve offshore fondove niti zaklade, a nakon toga i kako njegova obitelj neće ni u budućnosti profitirati od offshore fondova.

U četvrtoj izjavi o istom pitanju, Cameron, koji je u svojoj kampanji glasno zagovarao poreznu transparentnost, priznao je kako su on i njegova žena prodali dionice Blairmore Holdingsa vrijedne više od 300.000 kuna.

Cameron inzistirao kako je tvrdnja da je taj fond osnovan radi izbjegavanja poreza fundamentalno pogrešna i rekao kako mediji ‘nepošteno izvještavaju’ o njegovom pokojnom ocu Ianu. Dodao je i kako ‘nema ništa za sakriti’ što se tiče svojih financija.

Britanski premijer i njegova supruga kupili su udio u holdingu u travnju 1997. godine za 12.497 funti, a prodali ih u siječnju 2010. za 31.500 funti. Bilo je to samo nekoliko mjeseci prije izbora na kojima je osvojio vlast.

Cameron je izjavio kako je profit koji su ostvarili potpao pod sve britanske poreze, no iznos se nalazio taman ispod granice nakon koje se naplaćuje porez na kapitalnu dobit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:19