DOŽIVOTNI ZATVOR

Priznao krivnju za silovanje i ubojstvo 13 žena i mrtav hladan procijedio: ‘Iskreno mi je žao...‘

Joseph James DeAngelo priznao je krivnju za 13 ubojstava i 13 silovanja
 Santiago Mejia/AFP

Serijski ubojica i silovatelj, bivši policajac iz Kalifornije poznat kao 'Golden State Killer' rekao je danas da mu je iskreno žao zbog toga što je učinio svojim žrtvama. Rekao je to na sudu prije nego što mu je izrečena presuda. Osuđen je na više uzastopnih doživotnih zatvorskih kazni zbog niza silovanja i ubojstava koji su šokirali Kaliforniju, javlja AP.

Joseph James DeAngelo priznao je krivnju za 13 ubojstava i 13 silovanja. Krivnju je priznao kao dio nagodbe kako bi izbjegao smrtnu kaznu.

Sudac Michael Bowman rekao je da ova presuda znači da će DeAngelo umrijeti u zatvoru zbog zločina koje je počinio između 1975. i 1986.

DeAngelo se prije izricanja presude ustao iz kolica, skinuo masku za lice i rekao sudu:

'Poslušao sam sve izjave, svaku od njih, i iskreno mi je žao zbog svih koje sam povrijedio.'

Javno je priznao i desetke seksualnih napada za koje je već nastupila zastara. Tužitelji su razmjere njegovog nasilja nazvali zapanjujućima. Imao je čak 87 žrtava na 53 mjesta zločina u 11 kalifornijskih okruga.

Žrtava je bilo toliko da je presuda morala biti izrečena u sveučilišnoj dvorani dovoljno velikoj da u nju stanu preživjele žrtve i njihove obitelji. Presuda je izrečena nakon trodnevnog saslušanja u kojem su žrtve ispričale detalje njegovog nasilja.

DeAngelo je šutke slušao njihove ispovjesti, bezizražajnog lica, sjedeći u invalidskim kolicima za koja tužitelji tvrde da su tek pokušaj skrivanja njegovog još uvijek dobrog zdravlja.

Izbjegavao je uhićenje tijekom čak četiri desetljeća, a razotkrili su ga i uhitili tek 2018. godine, uz pomoć novog oblika praćenja DNK.

Tužitelji su u početku tražili smrtnu kaznu za njega, no nagodili su se na doživotni zatvor s obzirom na kalifornijski moratorij na pogubljenja, pandemiju koronavirusa te njegovu stariju životnu dob.

Do presude je došlo na osnovu nagodbe o priznanju krivnje pa mu je dosuđeno 11 uzastopnih doživotnih kazni zatvora bez mogućnosti uvjetnog izlaska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:35