ŠOK U PORTORIKU

Prizor koji ledi krv u žilama uhvaćen na snimci: ‘Prvo je udarilo, a onda se začuo dječji vrisak‘

Prošle je godine u Sjedinjenim Američkim Državama 13 osoba poginulo od posljedica udara groma

Trenutak u kojem je djecu udario grom

 /Screenshot X

Društvenim mrežama širi se snimka trenutka u kojem je grom pogodio tri maloljetnika na plaži u Portoriku. Tri dječaka (7, 10, 12) iz SAD-a stoje jedan pored drugog na pješčanoj plaži Montones de Isabela, kad ih pogađa munja, a oni padaju na leđa.

Drugi videozapis prikazuje ženu koja izvodi oživljavanje dječaka metodom usta-na-usta, dok druga žena i muškarac izvode prvu pomoć na drugo dvoje djece, piše Daily Mail.

Carlos Cruz, koji nadzire gradsko upravljanje za hitne slučajeve Isabele, rekao je za list Primer Hora da je jedan od roditelja otišao uzeti bocu vode iz hladnjaka kada su njihova djeca pogođena.

- Odmah nakon udara munje, čuli su dječji vrisak, rekao je Cruz. Djeca su hitno prevezena u bolnicu Good Samaritan u Aguadilli.

Sedmogodišnjak je rekao da slabo osjeća noge, ali je u stabilnom stanju, dok je dvanaestogodišnjak u kritičnom stanju.

Prema Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu, svake godine u Sjedinjenim Državama od udara groma pogine u prosjeku 20 do 30 ljudi, a stotine ih bude ozlijeđeno.

Međutim, svega je 13 ljudi umrlo od udara groma u Sjedinjenim Američkim Državama u 2023. godini. To je drugi najmanji ukupan broj od 2021. kada je registrirano samo 11 smrtnih slučajeva.

51-godišnji muškarac navodno je postao prva žrtva 2024. kada je pogođen dok je radio sa stokom kada je oluja prošla kroz njegov ranč u okrugu Jackson, Colorado, u subotu.

Prethodne žrtve koje su stradale u Portoriku zabilježene su 2022. godine kada su muškarac i žena pogođeni munjom dok su vozili vodeni skuter u južnoj obalnoj općini Salinas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 22:11