SVE SE PROMIJENILO

Prizori kakvi se ne pamte na ruskoj televiziji, Putinov trbuhozborac bjesnio: ‘Sramota, sramota i sramota!‘

I najtvrđe pristaše Kremlja sada imaju problema s ignoriranjem propusta Putina, njegovih generala i vojnih snaga uopće u Ukrajini

Vladimir Solovjov

 East2west News/Willwest News/Profimedia

Vjerni propagandisti ruskog predsjednika Vladimira Putina počeli su otvoreno kritizirati stanje ruske vojske jer čak i najtvrđe pristaše Kremlja sada već imaju problema s ignoriranjem obima propusta Putina, njegovih generala i vojnih snaga uopće u Ukrajini.

Vladimir Solovjov, jedna od najistaknutijih i najglasnijih Putinovih marioneta i trbuhozboraca, jadikovao je prošlog tjedna zbog 'sramotno' dugog vremena potrebnog da oružje stigne do bojišnice, dok su se gosti na ruskim državnim TV programima žalili da se ljude šalje u bitku sa zastarjelim oružjem te da rusko gospodarstvo ne može podržavati rat.

Mihail Hodarjonok, umirovljeni ruski pukovnik, poručio je gledateljima da čak i opća mobilizacija ruskih snaga, od koje se toliko strahovalo, ne bi doprinijela mnogo da se preokrene rat u korist Moskve jer nedostaju oprema i ljudstvo za izgradnju i obuku novih jedinica. "Nemamo rezervi", rekao je on, kako prenosi Daily Beast.

U međuvremenu je i sam Solovjov bio ljut što ruske trupe ne mogu nabaviti dronove jer ih se malo proizvodi, a čak i onima koji su izrađeni treba predugo da se nađu u bitkama. "Samo pokušajte nešto donijeti u Donbas", rekao je on. "Lakše je to unijeti preko ukrajinske carine u Lavovu. Oni su propustili svako oružje... Ali donijeti nešto našim dečkima je gotovo nemoguće. Žalili smo se u vezi toga stotine puta!".

Dramatična promjena tona

Aleksandr Sladkov, tzv. ratni dopisnik koji širi prokremaljski sadržaj na društvenim mrežama, također je progovorio protiv ruske taktike rekavši, između ostaloga, da su zapovjednici "sramotno neodlučni" te da njihovi napadi "ne mogu istisnuti ukrajinske snage" jer se bore se "jedan na jedan" bez brojčane prednosti.

Ovakva promjena tona dramatična kada su ruske državne medijske mreže u pitanju, budući da one obično nastoje 'trubiti' o moći ruskih oružanih snaga, hvaliti Putinovo vodstvo kao snažno i odlučno, 'zakucati' Ukrajinu kao slabu i odbaciti sve poraze koje pretrpe.

No, više od dva mjeseca nakon što je ono što je trebalo biti tek 'specijalna vojna operacija' u trajanju od nekoliko dana za svrgavanje ukrajinske vlade, čini se da čak i Putinovim marionetama ponestaje izgovora za nedostatak napretka na bojnom polju.

U međuvremenu, američki predsjednik Joe Biden izjavio je kako je zabrinut što ruski predsjednik "trenutačno nema izlaz, a ja pokušavam shvatiti što ćemo učiniti u vezi s tim".

Naime, mnogi na Zapadu strahuju koliko daleko bi Putin - ako bi bio stjeran u kut, odnosno ukoliko postane očito da u Ukrajini nema puta do pobjede - mogao eskalirati sukob, uključujući i korištenje kemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja, odnosno oružja masovnog uništenja.

Mnogi od istih onih njegovih propagandista koji se sada žale zbog ruskih nedostataka, proveli su posljednje tjedne prijeteći upravo nuklearnim napadima na Zapad, ističući kao mete Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku i Ameriku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. siječanj 2023 18:44