SKANDAL U SRBIJI

Prizori s ‘Dana pobjede‘ zaprepastili sve, izjednačili Tita i Dražu, pjevali fašističke pjesme

Zanimljiv je bio i patetični i kontroverzni govor Aleksandra Vučića, koji ni jednom nije spomenuo Tita
Dan pobjede u Beogradu
 RTS Screenshot

Veliki problemi s poviješću na našim prostorima, pogotovo kada je u pitanju Drugi svjetski rat. Nakon što je u Hrvatskoj vladajuća struktura posve ignorirala dan kojim se obilježava saveznička pobjeda nad nacističkom Njemačkom, a podsjetimo da su veliki doprinos toj pobjedi dali i naši partizani antifašisti u Drugim svjetskom ratu (možda se u nekom ironičnom raspletu obilježavanje tog velikog datuma može ubrojiti, premda nije naglašeno, to što je HTV prikazao jedan američki i jedan ruski ratni film, zanemarivši pritom velika hrvatska filmska ostvarenja na tu temu), u Beogradu su pak, skandalozno pobrkali lončiće te su srpski predsjednik Aleksandar Vučić i srpski član BiH predsjedništva Milorad Dodik proslavili kapitulaciju nacističke Njemačke, ni manje ni više, nego uz zvuke nacifašističkih koračnica srpskih kvislinga!

Ne zna se što je gore, ovo prvo ili ovo drugo, ali je podjednako mučno i ubogo. Naime, na svečanoj akademiji povodom Dana pobjede u Narodnom pozorištu, koju je prenosila i srpska javna televizija RTS, otpjevane su i recitirane pjesme srpske fašističke organizacije "Zbor" nacističkog kolaboracionista Dimitrija Ljotića - "Mrtvi niste", "Svi za jednoga" i "Mi znamo borbu što nas čeka", a da stvar bude još grozomornija, stavljen je znak jednakosti između ravnogorskog četničkog pokreta Draže Mihailovića koji je, poznato nam je, surađivao s nacistima te počinio mnogobrojne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH, ali i koljačke pohode nad 'nepodobnim' Srbima te vođe partizanskog pokreta Josipa Broza Titra, člana antifašističke savezničke koalicije!

image
Aleksandar Vučić
Strahinja Ačimović/Tanjug

U jednom trenutku fotografije Draže Mihailovića i Josipa Broza Tita pojavili su se na pozornici gdje je izvođen "ljotićevski recital".

Podsjetimo da se Dimitrije Ljotić smatra "ocem srpskog fašizma" te da je vjerno, do kraja služio nacističkom okupatoru kao i njegov "Zbor" koji je organiziran po uzoru na talijanske fašističke i njemačke nacističke stranačke paravojne formacije. Nakon osnivanja i formiranja srpske kvislinške tvorevine kojoj je na čelu bio general Milan Nedić (koji se osobno pohvalio nacističkom vođi Hitleru već na ljeto 1942. godine da je prvi u Europi od Srbije učinio "judenfrai" područje, odnosno "očistio" Srbiju od Židova), Ljotić je formirao Srpski dobrovoljački korpus (SDK), koji je bio dio oružanih snaga Nedićeve Srbije, a kasnije SS divizije nacista Poginuo je prilikom bijega pred kraj rata kod Ajdovščine.

image
Milorad Dodik
Strahinja Ačimović/Tanjug

No, zanimljiv je bio i patetični i kontroverzni govor Aleksandra Vučića, koji ni jednom nije spomenuo J. B. Tita, a partizane tek jednom usput kao suradnike Crvene armije, kazavši da je "srpski narod bio najveća žrtva" te da je "srpski narod predvodio antifašistički pokret u Jugoslaviji" ne spomenuvši ni jednom riječju ostale ovdašnje narode koji su imali jake, ako ne i jače, partizanske pokrete - Slovence, Hrvate, Bošnjake, Crnogorce i Makedonce - a dodatno, osim što im je zanijekao doprinos u antifašističkoj borbi Hrvatima je, (bez izravnog spominjanja, ali je iz govora proizlazilo samo po sebi) odredio ulogu nacističkih slugu, ustaša i zločinaca nad Srbima. A zapravo je time ne samo dao ruku revizionistima povijesti i omalovažio žrtve i doprinos drugih nego i kompromitirao velik doprinos Srba u NOB-u.

- Srbi su jasno rekli "Ne fašizmu" i to ni jedan narod na području bivše Jugoslavije to nije tako jasno rekao, kazao je Vučić, obezvrijedivši time doprinos svih drugih naroda bivše Jugoslavije koji su sudjelovali u partizanskom pokretu i oslobođenju, pripisavši Srbima "milijunske žrtve"

image
Strahinja Ačimović/Tanjug

Vučić je kazao kako su "Srbi neusporedivo više od drugih naroda na ovim prostorima pridonijeli veličanstvenoj pobjedi nad hitlerovsko-musolinijevsko - pavelićevskim zlom". Vučić četnike nije izrijekom spomenuo, ali je kako smo rekli, Draža Mihailović dobio istovjetan tretman kao i Tito, ali je kazao da pozdravlja sve druge "oslobodilačke srpske i jugoslavenske pokrete". Holokaust nije spomenuo, kao ni ostale savezničke nacije, osim Rusa, napomenuvši 22 milijuna sovjetskih žrtava (kako kaže, najviše je bilo ruskih žrtava), zahvalivši se Crvenoj armiji na oslobođenju, pa čak i svoj govor završio na ruskom čestitavši Dan pobjede. Inače te ljotićevske pjesme ("Mrtvi niste") u novom žestokom nacimetal aranžmanu izvodi "rock" skupina iz Nikšića Vizant koja se "proslavila" svojim šovinističkim nastupima u Crnoj Gori protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

image
Strahinja Ačimović/Tanjug

Organizator "svečane" akademije Dejan Ristić, za beogradsku redakciju N1 televizije kaže kako se ne radi o Ljotićevskoj pjesmi već o stihovima Momčila Nastasijevića koji, kako kaže, "nije imao bilo nikakve veze s nacizmom i fašizmom", iako srpski povjesničar Milan Radanović misli drugačije.

- Čuli smo stihove ne samo te ljotićevske koračnice, nego i još četiri pjesme Ljotićevog Zbora, fašističke, rasističke, kolaboracionističke organizacije, koja je participirala u kvislinškom režimu - kazao je Radanović. No, na ovo sve ni Vučić, ni iz srbijanske vlade, čiji su svi ministri bili na Akademiji povodom inačice Dana pobjede, nisu nikako reagirali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 12:54