DRAMA U TEHERANU

Prizori užasa iz iranskog metroa: Policajci pucali na ljude, po vagonima tukli žene koje nisu pokrile kosu

Stanica podzemne željeznice u Teheranu bila je poprište policijske brutalnosti.

Prizor iz metroa

 -/Afp

Prosvjedi zbog tragične smrti Mahse Amini diljem Irana ušli su u treći mjesec, a situacija se ne smiruje. Sukobi prosvjednika, među kojima je mnogo žena koje prkose režimu i snaga sigurnosti ne samo da su česti, nego su i sve brutalniji.

Tako je i stanica podzemne željeznice u Teheranu bila poprište zatrašujućeg udara policije na građane. Iranske snage sigurnosti pucale su na mnoštvo i tukli žene koje nisu nosile obvezna pokrivala za glave.

Snimke koje se dijele na društvenim mrežama prikazuju putnike kako bježe prema izlazu, a pritom mnogi padaju u stampedu koji je nastao kada je policija otvorila vatru na mnoštvo. Snimljeno je i kako policajci idu kroz vagone i mlate žene s palicama, piše Guardian.

Prosvjedi traju od 16. rujna kada je u pritvoru umrla Mahsa Amini, 22-godišnja Kurdinja koja je privedena jer nije ispravno nosila hidžab koji bi trebao pokrivati kosu čime je prekršila kodeks odijevanja u Islamskoj Republici.

Prosvjedi su se intenzivirali u utorak, kada su organizatori pozvali na trodnevnu akciju radi obilježavanja ‘Krvavog studenoga‘ u znak sjećanja na 2019. kada su stotine ljudi poginule tijekom prosvjeda zbog visokih cijena goriva.

- Borit ćemo se! Umrijet ćemo! Vratit ćemo Iran!, parole su koje odjekuju na ulicama Teherana. Na snimci su prikazani prosvjednici kako se drže za ruke i plešu oko lomače. AFP javlja da je u sukobima tijekom noći poginulo šestero ljudi.

image

Prizor iz metroa

-/Afp
image

Prizor iz metroa

-/Afp
image

Prizor policijske brutalnosti iz vlaka podzemne željeznice

-/Afp
image

Prizor policijske brutalnosti iz vlaka podzemne željeznice

-/Afp

Ćudoredna policija često patrolira stanicama podzemne željeznice i sredstvima javnog prijevoza.

Početkom rujna, tajnik iranskog stožera za promicanje vrlina i sprečavanje poroka Mohammad Saleh Hashemi Golpayegani objavio je da iranska vlada planira koristiti tehnologiju prepoznavanja lica za žene u javnom prijevozu.

Najmanje 326 osoba, uključujući 43 djece i 25 žena, ubile su snage sigurnosti tijekom dva mjeseca prosvjeda, pokazuju podaci iranske podružnice organizacije Human Rights (IHR) sa sjedištem u Oslu. Kažu da je uhićeno 15.000 ljudi, no iranske vlasti poriču tu brojku.

Petero prosvjednika dosad je osuđeno na smrt. Nedavno je 272 od 290 iranskih zastupnika glasovalo za provedbu smrtne kazne za teške zločine protiv države, a neki dužnosnici zahtijevaju još oštrije mjere protiv prosvjednika.

Potencijalni val pogubljenja izaziva veliku zabrinutost u Iranu.

- Bojimo se masovnih pogubljenja. Međunarodna zajednica mora uputiti snažno upozorenje Islamskoj republici da će zbog pogubljenja prosvjednika trpjeti teške političke posljedice, rekao je Mahmood Amiry-Moghaddam, direktor IHR-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:27