TRAGIČNA SUDBINA

PRKOSNO STOJI S PREKRIŽENIM RUKAMA Tko je čovjek s legendarne fotografije i kakva je njegova veza s Hrvatskom?

August Landmesser
 Wikipedija

Svima je poznata snažna fotografija snimljena 1936. godine na kojoj masa ljudi poznatim nacističkim pozdravom salutira Hitleru i na kojoj su desnicu podigli svi – osim jednog čovjeka koji prkosno stoji s prekriženim rukama.

Njegovo je ime August Landmesser i bio je član nacističke stranke kojoj se pridružio 1931. i otada polako napredovao u stranačkoj hijerarhiji, piše Independent. No, dvije godine kasnije zaljubio se u Židovku Irmu Eckler te ju zaprosio 1935. Kad je otkrivena njihova ljubav, Landmesser je izbačen iz nacističke stranke. Landmesser i Eckler odlučili su se vjenčati, no sud u Hamburgu taj je brak zabranio na temelju tek usvojenih Nurnberških rasnih zakona.

U listopadu 1935. par je dočekao svoju prvu kćerku, Ingrid. Nekoliko mjeseci kasnije nastala je sada već legendarna fotografija na kojoj Landmesser prkosno odbija salutirati Hitleru i drži prekrižene ruke.

Wikipedija
August Landmesser

1937. godine Landmesser je s obitelji pokušao pobjeći iz Njemačke u Dansku, no zaustavljen je na granici i optužen za 'sramoćenje svoje rase'. Zbog nedostatka dokaza, oslobođen je optužbi, no naređeno mu je da napusti svoju ženu i dijete. S obzirom da je to odbio, uhićen je i poslan na tri godine u koncentracijski logor.

Više nikad nije vidio svoju ženu i dijete.

Policija je tada uhitila i Eckler, koja je u to vrijeme bila nekoliko mjeseci trudna s njihovom drugom kćeri. Mala Irene rodila se u zatvoru, a nedugo nakon porođaja Eckler je poslana u koncentracijski kamp gdje je i pogubljena.

Nakon odsluženja kazne, Landmesser je poslan u rat na područje Hrvatske gdje mu se 1944. godine gubi svaki trag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:20