IOWA BIRA

PROBLEMI NA STARTU DEMOKRATSKIH PREDIZBORA Rezultati kasne jer se provjeravaju nedosljednosti u dobivenim podacima s birališta, evo u čemu je problem

 
 AFP

Američki demokratski predizbori u ponedjeljak su u saveznoj državi Iowi krenuli problematično, s odgodom objave rezultata jer stranka provjerava "nedosljednosti" u dobivenim podacima s birališta.

Birači su stigli na više od 1,6 tisuća lokacija diljem Iowe, prve savezne države koja će birati demokratskog protukandidata predsjedniku Donaldu Trumpu na izborima u studenom.

Demokrati Iowe objavili su kako "provjeravaju kvalitetu" rezultata te da su pronašli "nedosljednosti" pri dobivanju podataka s biračkih mjesta.

Glasnogovornica stranke u toj saveznoj državi Mandy McClure priopćila je kako je problem nastao u prijenosu podataka, te kako nije riječ o tehničkom problemu ili hakiranju. Dio analitičara tvrdi kako bi se objava konačnih rezultata mogla odgoditi za nekoliko dana.

Voditelj Trumpove kampanje Brad Parscale iskoristio je tu situaciju kako bi napao političke suparnike svog šefa.

"Katastrofa Demokratske stranke. Ne mogu organizirati ni glasanje, a žele voditi vladu. Ne hvala", napisao je na svom Twitter profilu.

Glasači Iowe izašli su na biračka mjesta kako bi odlučili između 11 demokratskih kandidata, predvođenih favoritima Berniejemom Sandersom, Joeom Bidenom, Elizabeth Warren i Peteom Buttigiegom.

Na nekim lokacijama su zabilježene velike gužve, a birališta su s procesom glasanja, specifičnim za Iowu, krenuli u 19 sati po lokalnom, odnosno u 2 ujutro po hrvatskom vremenu.

Većinom bjelačka, ruralna Iowa prvi je ispit u borbi demokrata za nominaciju za izbore 3. studenog. Nakon više od godine dana kampanje i potrošenih 800 milijuna dolara, rezultati u Iowi pružit će dio odgovora stranci koja pokušava odrediti put kojim u u studenom žele pobijediti Trumpa.

Građani su se u ponedjeljak okupili na skupovima (eng. caucus) održanima u crkvama, školama, knjižnicama, čak i privatnim kućama, a svoju preferenciju iskazivali su grupiranjem u prostorijama u "kutevima" koji pripadaju njihovom favoritu. Obično se organiziraju dva kruga glasanja.

Nakon prvog kruga ostaju u igri samo kandidati koji su okupili dovoljno pristaša (obično 15 posto prostorije).

Pristaše drugih kandidata mogu se u drugom krugu pridružiti onima koji su još u utrci, mogu pokušati uvjeriti dovoljno pristaša eliminiranih kandidata da im se pridruže kako bi se njihov kandidat 'vratio u život' ili se mogu suzdržati od glasanja.

Iowa ima samo tri milijuna stanovnika i daje zanemariva 42 delegata za demokratsku konvenciju (oko jedan posto) koja u konačnici bira demokratskog kandidata za predsjednika, ali je važna jer određuje zamah za natjecanja u većim državama.

Nakon te savezne države uslijedit će glasanje u New Hampshireu, Nevadi i Južnoj Karolini kasnije u veljači.

Tkogod ostane u utrci do takozvanog "superutorka" 3. ožujka, kad će glasati 15 saveznih država, suočit će se i s milijarderom i bivšim gradonačelnikom Michaelom Bloombergom koji je odlučio preskočiti prve savezne države kako bi se koncentrirao na one koje daju više delegata.

Sanders, koji je gotovo pobijedio Hillary Clinton na predizborima 2016. godine, preskočio je Joea Bidena u anketama u Iowi uoči glasanja. Warren i Buttigieg zaostaju za tim dvojcem, no velik dio birača u Iowi je neodlučan oko toga za koga će glasati.

Dužnosnici Iowe očekuju rekordnu izlaznost, veću od 240 tisuća glasača koji su stigli na skupove 2008. tijekom euforije zbog kandidature Baracka Obame.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:56