ODLUKA VRHOVNOG SUDA

PROBLEMI U DRŽAVI KOJA JE BILA POZNATA PO JEDNOM OD NAJGORIH REŽIMA 20. STOLJEĆA Zabranili oporbu pod optužbom da kuju urotu uz pomoć Amerikanaca

Kem Sokha
 Samrang Pring / REUTERS

Sjedinjene Države najavile su "konkretne mjere" protiv Kambodže a Europska unija zaprijetila je onemogućenjem pristupa trgovinskim povlasticama nakon što je kambodžanski vrhovni sud uoči izbora zabranio glavnu oporbenu stranku na zahtjev premijera Huna Sena.

Zabrana Kambodžanske stranke za nacionalni spas (CNRP) slijedila je nakon što je uhićen njezin čelnik Kem Sokha, koji predstavljao veliku prijetnju na izborima premijeru Hunu Senu nakon više od tri desetljeća na vlasti. Kem Sokha optužen je da je kovao urotu kako bi uz američku pomoć preuzeo vlast.

Kritičari Huna Sena zabranu CNRP-a ocjenjuju kao pokušaj krađe izbora i kao posmrtno zvono za demokraciju u Kambodži.

"Kako se sada čini, izbori sljedeće godine neće biti legitimni, ni slobodni a niti pošteni", ističe se u izjavi Bijele kuće u kojoj se obećava i poduzimanje "konkretnih mjera".

U Bruxellesu, glasnogovornik EU-a rekao je da izbori ne mogu biti legitimni bez oporbe te dodao da je poštivanje ljudskih prava uvjet Kambodži za pristup trgovinskim povlasticama EU-a.

Kina je u petak pak objavila da podržava Kambodžu u nastojanju da kroči putem razvoja koji sama izabere. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova to je izjavio na dnevnoj konferenciji za novinare u Pekingu.

Zapadni donatori od 1993. su uložili milijarde dolara nastojeći izgraditi višestranačko društvo nakon rata koji je trajao desetljećima. Najgore je bilo tijekom režima Crvenih Kmera na čelu s Pol Potom, koji su u svojm uspostavljanju "ruralne utopije" između 1975. i 1978. ubili više od 2 milijuna ljudi (četvrtinu populacije), među njima gotovo svaku malo više obrazovanu osobu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:23