OGRANIČEN KAPACITET

Problemi u Mađarskoj, gotovo četvrtina benzinskih postaja ima problema s opskrbom!

Benzina ponestaje zbog snažnog rasta potražnje koji je potaknulo vladino ograničenje cijena prije godinu dana

Ilustrativna fotografija

 Jakub Porzycki/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Oko četvrtine benzinskih stanica u Mađarskoj ima problema s opskrbom, uključujući i njih 100 u vlasništvu naftne i plinske grupe MOL, izvijestio je u utorak novinski portal Telex.hu.

Benzina ponestaje zbog snažnog rasta potražnje koji je potaknulo vladino ograničenje cijena prije godinu dana kako bi se ublažio pritisak inflacije na građane, ali i zbog održavanja u glavnoj MOL-ovoj rafineriji, piše portal.

U proteklim danima bez benzina je na nekoliko sati ostala otprilike petina MOL-ovih benzinskih postaja, priopćila je kompanija. MOL je vlasnik oko 500 postaja u Mađarskoj.

Otkad su cijene ograničene, potražnja za gorivom snažno je porasla, a konkurencija je značajno smanjila uvoz, poručili su iz MOL-a.

Kompanija je za Telex navela da je u proteklim mjesecima "u određenoj mjeri" opskrbljivala oko 1700 od 2000 benzinskih postaja u Mađarskoj.

MOL-ova rafinerija u Szazhalombatti još radi ograničenim kapacitetom i ne može se pouzdano reći kad će održavanje biti završeno, ističu, dodavši da "još ovaj tjedan treba očekivati manjak u opskrbi".

Mađarska vlada ograničila je cijene goriva u studenome prošle godine, ali je u srpnju zbog problema u opskrbi izuzela iz ograničenja vozače službenih automobila.

U ponedjeljak su istaknuli da će ograničiti cijene i u idućoj godini samo ako isporuke nafte iz Rusije nastave stizati i ako MOL nastavi preradu u rafineriji u Szazhalombatti bez prekida.

Početkom mjeseca MOL je priopćio da je privremeno ograničio isporuke goriva nekim trgovcima jer su zalihe nafte iz Rusije pale "znatno" ispod normalnih razina, a kapaciteti su im smanjeni zbog održavanja u rafineriji na Dunavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2023 09:04