VELIKA OPERACIJA

Proces ‘derusifikacije‘: Ukrajina planira preimenovati ulice povezane s Rusijom, ne žele više ni Tolstoja

Gradovi i mjesta na sjeveru Ukrajine počeli su proces preimenovanja ulica po vojnim jedinicama koje su ih branile

Radnici demontiraju spomenik Sovjetskog Saveza koji simbolizira ukrajinsko-rusko prijateljstvo zbog nastavka ruske invazije na Ukrajinu.

 Sopa Images/Sipa Press/Profimedia

Brojni ukrajinski gradovi planiraju preimenovati ulice i trgove povezane s Rusijom u procesu "derusifikacije" nakon invazije Moskve na Ukrajinu.

Dan nakon rušenja golemog spomenika iz sovjetskog doba u Kijevu koji je simbolizirao prijateljstvo između Rusije i Ukrajine, gradsko vijeće je u srijedu priopćilo da je sastavilo popis od 467 lokacija koje bi se mogle razmotriti za preimenovanje.

Na popisu je središnji trg nazvan po književniku iz 19. stoljeća Lavu Tolstoju i ulica Rusko Bajkalsko jezero. Ondje se našla i cesta nazvana po Minsku, glavnom gradu Bjelorusije, bliskom ruskom savezniku.

image

Muškarac pozira za fotografiju uz demontirani spomenik Sovjetskom Savezu.

Sopa Images/Sipa Press/Profimedia

Od ukrajinske neovisnosti 1991., imena nekih gradova su promijenjena kako bi se izbrisalo naslijeđe omraženih sovjetskih dužnosnika. Neki dužnosnici sada žele ukloniti imena ruskih autora, pjesnika i planinskih lanaca.

Gradonačelnik istočnog grada Harkiva Ihor Terehov rekao je u srijedu da će, čim završi rat s Rusijom, gradskom vijeću podnijeti prijedlog zakona o preimenovanju mjesta povezanih s Rusijom.

image
Sopa Images/Sipa Press/Profimedia

"I bez ovih imena bit će previše ožiljaka koji će nas još dugo podsjećati na to kakav je susjed na našim istočnim i sjevernim granicama", napisao je Terehov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Gradovi i mjesta na sjeveru Ukrajine počeli su proces preimenovanja ulica po vojnim jedinicama koje su ih branile.

Guverner regije Černihiv predložio je da se ulice ili trgovi u glavnom gradu regije imenuju po 1. tenkovskoj brigadi.

image
Salvatore Cavalli/Zuma Press/Profimedia

Ministar kulture Oleksandr Tkačenko upozorio je prošli tjedan protiv uklanjanja baš svega što je povezano s Rusijom.

Navodeći kao primjer Nikolaja Gogolja, ruskog romanopisca rođenog u Ukrajini, rekao je da neke "ličnosti...pripadaju svjetskoj (kulturnoj) baštini".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 13:43