AKCENT

Proces proširenja Europske unije u potpunom zastoju

Rezultat njemačkoga predsjedanja u politici proširenja Europske unije jedna je velika nula
 Carsten Koall/Getty Images
Objavljeno: 18. prosinac 2020. 08:44

Nije neka novost ako se u Europskoj uniji ne mogu usvojiti teške i važne odluke. Ali što reći kada EU više nije u stanju usvojiti ni one nevažne. Njemačko predsjedništvo Unijom mjesecima je neuspješno pokušavalo postići potrebni konsenzus u Vijeću za usvajanje Pregovaračkih okvira za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, kako bi se s tim kandidatskim državama otvorili pristupni pregovori. Nije uspjela. Zapravo, rezultat njemačkoga predsjedanja u politici proširenja Europske unije jedna je velika nula.

Osim što nisu uspjeli osigurati usvajanje okvira za spomenute dvije države, Njemačka nije uspjela progurati ni jednu jedinu odluku. Broj otvorenih i zatvorenih poglavlja s Crnom Gorom - nula. Zadnja poglavlja Crna Gora je otvorila zadnji dan hrvatskoga predsjedanja Unijom. Broj otvorenih i zatvorenih poglavlja sa Srbijom - nula. U liberalizaciji viza za Kosovo isto nula pomaka tijekom njemačkoga predsjedanja iako je Europska komisija još prije dvije i pol godine potvrdila da su ispunjeni svi uvjeti.

Zadnje važne odluke o proširenju EU usvojene su tijekom hrvatskoga predsjedanja, uključujući i one o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Malo tko vjeruje da je moć Hrvatske u EU veća od Njemačke i da je Hrvatska uspjela uvjeriti Francusku i Nizozemsku koje su se protivile odlukama o otvaranju pregovora, a da Njemačka neće moći nagovoriti Bugarsku.

Kako za vrijeme njemačkoga predsjedanja nije usvojena ni jedna važna odluka, očekivalo se da će biti usvojene barem one koje nisu važne. A među odlukama koje EU ne obvezuju na bilo što, osim što su političke poruke, takozvani su Zaključci o procesu proširenja/Stabilizaciji i pridruživanju i zapadnom Balkanu. U takvim zaključcima uvijek se državama regije šalju iste poruke, dok EU sa svoje strane ne preuzima nikakvu pravnu obvezu.

Njemačko predsjedništvo Unijom pripremilo je nacrt tih zaključka na 25 stranica. Ništa novo, poruke o reformama, borbi protiv korupcije, pomirenju sa susjedima, reformama izbornih zakona i poštivanju standarda EU, što god takvi standardi značili u današnje vrijeme.

No i takvi su zaključci blokirani. Oko njih se vodi takva drama da će, ako i budu usvojeni, netko pomisliti da su važni i da nešto znače. A ne znače ništa. Jer nikakvi izvještaji Komisije, zaključci Vijeća ili preporuke Europskog parlamenta ne mogu prisiliti države članica na bilo što.

U procesu proširenja svaka država članica, u svakom trenutku, može blokirati bilo što a da za to ne mora nikome polagati račune. Tako je Bugarska blokirala Sjevernu Makedoniju jer se spore oko povijesnih činjenica. Njemačka je, kako bi dobila barem pristanak Bugarske na nevažne "zaključke", dodala rečenicu kojom se poziva na sprečavanje pretenzija zasnovanih na pogrešnim interpretacijama povijesti. O tekstu su se u srijedu, nakon duljeg vremena, složili stalni predstavnici država članica.

Ostalo je da se to formalno usvoji jučer na sastanku Ministarskog vijeća, ali nije ni to prošlo. U zadnji čas su to blokirale Slovačka i Češka. One smatraju da se sadržajem ovih zaključaka dodatno komplicira proces proširenja. I sada njemačko predsjedanje pokušava zadnjih dana spasiti bilo što, kako bi se imalo barem površne zaključke koji ništa ne znače. Proširenje zapravo na respiratoru i pitanje je hoće li uopće preživjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:08