ČELIČNA VOLJA

Pročitajte kako žive samuraji u oštećenoj nuklearki Fukushima

Mnogi samuraji su u potresu i tsunamiju izgubili članove svojih obitelji

ZAGREB - Plakanje je beskorisno. Ako smo sada u paklu, sve što možemo učiniti je da se probijemo do raja, piše u e-mailu jednog od samuraja iz Fukushime. Nazvani su “Fukushima 50” jer rade u smjenama od 50 ljudi kako bi oštećena četiri od šest reaktora u nuklearki stavili pod kontrolu.

No, trenutno u Fukushimi radi 700 ljudi, inženjera, radnika i vatrogasaca, a mnogi od njih uopće ne odlaze svojim domovima jer za to nemaju vremena.

- Nisam vidjela svog muža još od 11. ožujka kada su se u Fukushimi pojavili problemi - rekla je japanskom dnevniku Yomiuri Shimbun supruga jednog od samuraja. - Čuli smo se kratko samo nekoliko puta. Rekao mi je da je u Fukushimi situacija kao da je rat - rekla je žena.

Spavanje na hodnicima

Da u teško oštećenoj nuklearki vladaju ratni uvjeti, svjedoči i Kazuma Yakota, inspektor Japanske agencije za nuklearnu i industrijsku sigurnost koji je prije nekoliko dana posjetio Fukushimu. - Radnici spavaju u konferencijskoj dvorani ili na hodnicima te u blizini kupaonice - rekao je Yakota.

Zbog otežane opskrbe hranom, samuraji jedu samo dva puta dnevno. Doručak im se zasniva na visokokaloričnim krekerima, namijenjenim za kritične situacije, te voćnom soku. Ručak se preskače jer je njegova organizacija, u konferencijskoj dvorani (dimenzija 24 s 24 metra) u kojoj i spavaju i jedu, previše komplicirana. Samuraji večeraju kuhanu rižu, najčešće s curryjem, piletinom ili skušom.

Zaštitna odijela

Kada pumpaju radioaktivnu vodu ili popravljaju uređaje u kontrolnim sobama, radnici dišu uz pomoć respiratora, a odjeveni su u bijela zaštitna odijela s kapuljačama koje ih pokrivaju od glave do pete. No, zaštitna odijela nisu sigurnost da će izbjeći opasne doze zračenja. Zabrinjava i činjenica da među inženjerima i tehničarima ima i priličan broj sezonskih radnika te dragovoljaca koji nisu kvalificirani za rad u kritičnim situacijama. Mnogi od “samuraja iz Fukushime” izgubili su najbliže u potresu i tsunamiju.

Dramatičan izvještaj

“Moje roditelji su bili na udaru tsunamija, a ja još ne znam gdje su”, piše u e-mailu jedan od radnika. - Mislim da radnici u nuklearki nemaju dovoljno energije koja je nužna za rad u tako surovim uvjetima - upozorio je inspektor Yakota. Predstavnici kompanije TEPCO, koja je vlasnik Fukushime, nisu komentirali njegov dramatični izvještaj, a predsjednik TEPCO-a Masataka Shimizu hospitaliziran je zbog “umora i stresa”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 15:14