‘OAZA SPOKOJA‘

Procurila nova Putinova taktika, Ukrajinu neće niti spomenuti, od nje su i stjenice važnije!

Kremlj se nada da će ovakav pristup Putina prikazati kao čovjeka odgovornog za pretvaranje Rusije u mjesto mira i sreće

Vladimir Putin

 Mikhail Metzel/Afp

Do idućih predsjedničkih izbora u Rusiji ostalo je nekoliko mjeseci, no politički stratezi ruskog vođe Vladimira Putina već više od dvije godine rade na njegovoj predizbornoj poruci. Događaji poput invazije punog opsega na Ukrajinu i uhidbenog naloga Međunarodnog kaznenog suda (ICC) protiv Putina u više su navrata planere kampanje tjerali da iznova rade na modifikacijama kampanje, no prema izvorima neovisnog ruskog portala Meduza, na kraju su ipak oblikovali sljedeći narativ - Zapad je u kaosu, dok je Rusija "oaza spokoja" zahvaljujući svom mudrom i neustrašivom vođi.

Prema tim informacijama, predizborna kampanja Vladimira Putina za njegov peti mandat navodno neće skretati pozornost javnosti na rat u Ukrajini. Umjesto toga, "fokusirat će se na vanjske poslove", kritiziranjem zapadnih zemalja u njegovim govorima i propagandnim materijalima. Kremlj se nada da će ovakav pristup Putina prikazati kao čovjeka odgovornog za pretvaranje Rusije u "oazu mira", prenosi Meduza pozivajući se na dvije osobe bliske administraciji ruskog predsjednika.

Prema izvorima, ruski čelnici su uvjereni da među glasačima postoji raspoloženje za kritiku "kolektivnog Zapada". "Kad god predsjednik govori o ovom pitanju, kritizirajući (Zapad), primjećujemo da njegov rejting raste", navodi jedan od njih.

I stjenice su u igri

Iako se tvrdnju da kritiziranje Zapada redovito povećava Putinovu popularnost, ističe ruski portal, ne može neovisno potvrditi, istina je da su ankete koje su provele agencije za ispitivanje javnog mnijenja koje financira ruska vlada zabilježile rezultate u skladu s njom.

Prema Ruskom centru za istraživanje javnog mnijenja, primjerice, 80 posto ispitanika u anketi početkom studenog izjasnilo se da imaju pozitivno mišljenje u vezi s Putinovim radom. Mjesec dana ranije, prije početka rata između Izraela i Hamasa i raznih Putinovih izjava u kojima je za taj sukob krivio Zapad, njegova je popularnost bila tri posto manja.

Prema drugom izvoru bliskom predsjedničkoj administraciji, kako se izbori budu približavali, izvješća ruskih propagandnih medija o "teškoćama" s kojima se suočavaju zapadne zemlje će se "intenzivirati". Izvor je kao primjer naveo brojne članke u prokremaljskim medijima o "najezdi stjenica" u Parizu.

"SAD je pred kolapsom zbog činjenice da će morati podržati ne samo Ukrajinu nego i Izrael. Njihov kraj je neizbježan", rekao je izvor, sažimajući tako glavni narativ koji će ruska propaganda nastojati promovirati.

Istodobno, državni i provladini mediji u zemlji širit će poruku i narativ da unatoč svim sankcijama, Rusija "izgleda prilično dobro u pozadini općeg kaosa" u svijetu. Rat u Ukrajini će, pak, kako se tvrdi, ostati u pozadini kampanje.

‘Da uključimo rat, trebamo uspjeh, a ne rovovske bitke‘

Izvori Meduze napominju da se ti planovi nisu promijenili kao odgovor na niz tekstova u američkim medijima o raspoloženju u Kijevu uslijed gotovo potpunog nedostatka dobrih vijesti s bojišta.

Prvi od tih članaka napisao je Simon Shuster za magazin Time, gdje je tvrdio da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski vjeruje da je svijet umoran od rata i da je Zapad izdao Ukrajinu. Zatim je uslijedio tekst u kojem je vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske, general Valerij Zalužni, priznao probleme na bojištu i rekao da je rat dosegnuo mrtvu točku, odnosno ušao u pat poziciju.

Jedan izvor Meduze je naglasio kako je rizik da se ukrajinska protuofenziva razvije u ‘crnog labuda‘ (nepredvidivog i neočekivanog, iznenadnog događaja ili obrata s velikim i dalekosežnim posljedicama, op.a.) sada ekstremno nizak. "No, da bi uključili (rat) u kampanju, trebao bi nam ozbiljan uspjeh (na bojištu), a ne rovovski rat", zaključio je izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:15