UDAR NA DŽIHADISTE

PROCURILA NOVA VOJNA STRATEGIJA ZAPADA 'Ovo je naš ratni plan, evo kako ćemo totalno skršiti Islamsku državu!'

Međunarodna koalicija predvođena SAD-om naumila je skršiti ISIS jednom zasvagda
 AFP

Međunarodna koalicija predvođena SAD-om naumila je skršiti ISIS jednom zasvagda, a prvi korak na tom putu bit će odsijecanje zadnje međunarodne granice Islamske države.

Jedno od ključnih područja za Islamsku državu i njezin opstanak je takozvani "Manbij džep", teritorij čija je gornja granica gotovo 100 kilometara duga linija na granici Turske i dijela Sirije koji je pod kontrolom ISIS-a.

To je de facto posljednja međunarodna granica Islamske države preko koje džihadisti dobivaju pomoć, kako u oružju, tako još više u ljudima. Upravo preko ove linije dolaze nove džihadističke snage iz zapadne Europe i drugih dijelova svijeta koje potom ratuju za ISIS u Siriji i Iraku.

Napadom na ovaj teritorij bi se Islamsku državu odsjeklo od pomoći iz inozemstva, a jednako tako i spriječilo, ili barem znatno otežalo, povratak ISIS-ovih boraca u Europu gdje bi mogli planirati i izvoditi terorističke napade poput onog u Parizu prije devet dana, piše britanski Telegraph .

Budući da uz zapadnu liniju tog džepa ISIS napada 'umjerena' sirijska opozicija potpomognuta zapadnim silama, a s istočne strane snage Kurdi (koji se nalaze u gradu Kobaneu, poprištu žestokih bitaka ovog ljeta), jasno je da bi frontalnim napadom na sjevernu liniju Islamska država bila natjerana u povlačenje, barem je takav plan.

Turski ministar vanjskih poslova Feridun Sinirlioglu rekao je da će Turska zajedno s SAD-om konačno prekinuti kontrolu ISIS-a nad tim dijelom turske i sirijske granice te dodao: "Naše operacije nastavit će se sve većim intenzitetom što ćete vidjeti u nadolazećim danima."

Za nadgledanje teritorija i obavještajne podatke nužne za provedbu operacije pobrinut će se dronovi britanskog ratnog zrakoplovstva (RAF), dok bi same napade izveli američki i turski F-15 i F-16 lovci. Ako britanski parlament podupre uključivanje Ujedinjenog Kraljevstva u bombardiranje položaja Islamske države u Siriji, mogli bi im se pridružiti i RAF-ovi Tornado bombarderi.

Inače, u prošlosti su napadi na džep Manbija bili onemogućeni upravo zbog turskog protivljenja, budući da tamošnja vlast nije blagonaklono gledala na mogućnost da kurdski borci zauzmu dodatni teritorij uz njihovu granicu. No, nakon pariških napada, pravila igre značajno su promijenjena na štetu ISIS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 14:36