DRAMA U MINSKU

Procurila prva fotografija Lukašenka nakon šuškanja da je teško bolestan: ‘On ne može hodati ni 300 metara‘

Lukašenko je bolestan. Nema covid, samo je umoran. Treba se odmoriti. Jednostavno se čovjek razbolio, tvrdi zastupnik Dume

Aleksandar Lukašenko

 Vyacheslav Oseledko/Afp

Bjeloruski državni mediji objavili su fotografiju predsjednika Aleksandra Lukašenka za kojeg se posljednjih dana priča da je teško bolestan. Navodi se da je fotografija nastala u vojnom zapovjednom centru, a čini se da je bjeloruskom diktatoru lijeva ruka zamotana u zavoj ili nešto slično, kako javlja Sky News.

Ukoliko je fotografija autentična, radi se o prvom javnom pojavljivanju 68-godišnjeg Lukašenka u gotovo tjedan dana.

Telegram kanal Pul Pervovo, državni medij koji izvještava o Lukašenkovim aktivnostima, navodi da se predsjednik nalazi u središnjoj zapovjednoj bazi zračnih snaga.

Aleksandar Lukašenko je bolestan. Nema covid, samo je umoran. Treba se odmoriti. Jednostavno se čovjek razbolio, izjavio je za ruski portal Podjom zastupnik Dume i zamjenik šefa parlamentarnog Odbora za pitanja postsovjetskih država Konstantin Zatulin, kojeg citira većina ruskih medija. Zatulin je čak rekao kako zna "od čega boluje Lukašenko", ali u dijagnozu nije ulazio, a Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov dodao je kako je "ružno nagađati i pričati o nečijem zdravlju".

No, kako bilo, već gotovo tjedan dana traju nagađanja i spekulacije što je s Lukašenkom i je li stvarno bolestan. Naime, on se nije od 9. svibnja, kada je bio u Moskvi na Putinovoj paradi u povodu Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu, pojavio u javnosti. Propustio je i svečanost tim povodom u Minsku, a potom se nije pojavio ni 14. svibnja na Danu zastave, grba i himne kada se tradicionalno obraća narodu. Bjeloruski neovisni mediji objavili su da je 13. svibnja bjeloruski samoprozvani predsjednik (EU ne priznaje njegovu pobjedu na izborima 2020. godine) dovezen u elitnu predsjedničku državnu kliniku Drozdi, a u Minsku su blokirani prilazi klinici te je pojačano osiguranje glavnih državnih institucija. Zamjetno je i više policije na ulicama.

image

Aleksandar Lukašenko

Natalia Kolesnikova/Afp

Aleksandar Lukašenko ima 68 godina, a prije nekoliko godina nagađalo se da je imao moždani udar, što je demantirano. Tijekom pandemije korone navodno se dva puta zarazio, ali bez posljedica. U svakom slučaju, s Lukašenkom se nešto događa, čak je i moskovski Komersant pisao da je Lukašenko u Moskvi "izgledao iscrpljeno" i "baš loše" te da su ga na paradi morali voziti "električnim skuterom" jer nije mogao "proći pješke ni 300 metara od auta do tribine".

Zamijećeno je da je na ruci imao povez kakav se, kažu, stavlja nakon infuzije. "Izgledao je bolesno. Bilo mi je žao tog ostarjelog čovjeka, koji je ipak i u takvom stanju doletio u Moskvu na paradu", napisao je Andrej Kolesnikov, novinar Komersanta koji prati ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Čak je naveo kako je "odmah ispod tribine" bilo smješteno vozilo Hitne pomoći "s instrumentima za reanimaciju". Lukašenko je odsjedio cijelu paradu gotovo nepomično, a potom je odmah odletio u Minsk, propustivši zajedničku večeru s Putinom i ostalim gostima koji su došli na spornu paradu usred ruske agresije na Ukrajinu.

Lukašenka su potom na manifestacijama u Minsku zamijenili prvo ministar obrane Viktor Hrenin, a na Danu zastave njegov pozdravni govor pročitao je premijer Roman Golovčenko. U slučaju smrti ili ako nije u stanju obavljati dužnost, Lukašenka prema Ustavu mijenja šef parlamenta, a trenutačno je to Natalija Kočanova. Ona u 30 dana mora raspisati nove izbore.

Što se događa s Lukašenkom, ostaje za vidjeti, jer režim je vrlo škrt s informacijama o njegovu zdravlju, ali svakako će biti zanimljivo jer se ionako režim drži na njemu uz rusku podršku. Odmah se, u povodu "hospitalizacije Lukašenka", javila i Svetlana Tihanovskaja, predsjednica Bjelorusije u egzilu, koja je poručila da se u slučaju "Lukašenkova odlaska" ne smije dopustiti "dolazak drugog diktatora ili nove ruske marionete".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2023 19:05