MUNJEVITI UDAR

Procurila snimka koja je prestrašila Rusiju: ‘Poslušajte zvuk... Čini se da su Ukrajinci uspjeli!‘

Dva ruska aerodroma u kojima se pripremao veliki napad na Ukrajinu pogođeni su bespilotnim letjelicama

Napad na zračnu bazu Engels-2

 Twitter/

Dva ruska aerodroma u kojima se pripremao veliki napad na Ukrajinu pogođeni su bespilotnim letjelicama.

U zračnoj bazi Engels-2, u blizini grada Saratova na jugozapadu Rusije, dron nepoznatog podrijetla srušio se 5. prosinca u ranim jutarnjim satima. U eksploziji su oštećena dva bombardera TU-95, koji su ranije korišteni za udare na ukrajinsku infrastrukturu.

Na društvenim mrežama pojavilo se nekoliko snimaka napada na zračnu bazu Engels-2. Na jednoj od njih može se čuti zvuk letećeg objekta. Oko 42. sekunde videa vidi se svjetlo od eksplozije, a 19 sekundi kasnije do kamere stiže i zvuk samog praska.

Inače, prošli su tjedan objavljene satelitske slike koje pokazuju kako se bombarderi u zračnoj bazi Engels pripremaju za novi napad na Ukrajinu. Fotografije pokazuju zrakoplova Tu-95 i Tu-160 koji se pune gorivom i naoružavaju krstarećim projektilima. Vojni analitičari upozoravali su da će napad ‘velikih razmjera‘ na Ukrajinu i njezine ranjive energetske mreže vjerojatno biti ‘neizbježan‘.

Jutros u 6:30 sati zabilježena je još jedna eksplozija ruskog vojnog aerodroma u blizini grada Rjazanj, oko 200 kilometara jugoistočno od Moskve. Nakon eksplozije cisterne s gorivom, došlo je do požara. TASS javlja kako su ubijene tri osobe i još najmanje pet je ozlijeđeno. Ruske novine MK objavile su da je eksplozija spremnika goriva također dovela do oštećenja jednog zrakoplova.

Kijev nije preuzeo odgovornost za eksplozije, ali se vjeruje da stoji iza desetaka sličnih napada na baze i skladišta opskrbe na zapadnoj granici Rusije.

Baza, ruska medijska kuća s izvorima u sigurnosnim službama, izvijestila je da je ruski aerodrom u Engelsu napadnut "lebdećim streljivom" koje je gađalo pistu zračne baze. Astra, još jedan neovisni ruski medij, tvrdi da su dva bombardera Tu-95 s nuklearnim oružjem oštećena u eksploziji. Niti jedan nije naveo izvor svojih informacija.

Kremlj je rekao da je Vladimir Putin obaviješten o incidentima.

Lokalne vlasti u regiji Saratov rekle su da sigurnosne službe istražuju izvješća o eksploziji u zračnoj bazi Engels.

Nije poznato da Ukrajina ima ikakvo "lebdeće streljivo" koje bi joj omogućilo napad stotinama kilometara izvan prve linije sukoba, iako je bilo izvješća o takvim bespilotnim letjelicama u razvoju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:04