U DIVLJINI SIBIRA

Procurila snimka ‘ponoćne povorke‘ bez oznaka: ‘Vozili su na 30 stupnjeva ispod nule...‘

Tri dana nakon njegove smrti, majka i dalje nije uspjela doći do tijela

Ponoćna povorka

 Twitter Screenshot/

Nakon što je obitelji Alekseja Navaljnog zabranjen pristup njegovom tijelu, procurila je snimka ponoćne povorke automobila za koju se sumnja da je prevozila tijelo ruskog oporbenog čelnika iz arktičkog zatvora. Zatvorski kombi viđen je u pratnji dva policijska automobila i jednog vozila bez oznaka na autocesti, piše Daily Mail.

Konvoj je krenuo iz zatvora u kojem je Navaljni bio zatvoren na temperaturi od -30 stupnjeva Celzijevih na dan smrti. Za Navaljnog (47) se među njegovim pristašama i zapadnim stručnjacima vjeruje da ga je ubio režim Vladimira Putina uoči predsjedničkih izbora koji se održavaju u Rusiji sljedećeg mjeseca.

Navaljnijeva majka Ljudmila (69) s odvjetnikom je stigla u zatvor u subotu ujutro tražeći da pokupe tijelo, no osoblje ih je odbilo. Tri dana nakon njegove smrti, majka i dalje nije uspjela doći do tijela. Posljednja informacija koju je dobila je da je istraga o njegovoj smrti produžena.

- Ne znamo koliko će trajati istraga, uzrok smrti je još uvijek "neutvrđen"... Lažu, kradu vrijeme i uopće to ne skrivaju, rekla je glasnogovornica Kira Yarmysh za X.

U međuvremenu, Ivan Ždanov, voditelj Navaljnijeve antikorupcijske kampanje, nazvao je ruske zatvorske vlasti neprincipijelnim lažljivcima i slugama Vladimira Putina. Također ih je optužio da produžuju vrijeme istrage kako bi prikrili dokaze o ubojstvu.

Na sigurnosnoj snimci vidi se kako sovjetski kombi Federalne zatvorske službe iz zatvora u Kharpu ide do Labytnangija, prelazi zaleđenu rijeku Ob do Saleharda i nastavlja prema nezavisnoj novinskoj kući Mediazona koja je došla do snimke jezivog putovanja.

Putovanje je možda završilo u bolničkoj mrtvačnici gdje su bolničari otkrili kako je Navaljnijevo tijelo prekriveno modrica, piše druga novinska kuća Novaya Gazeta Europe.

Zatvorsko osoblje reklo je Ljudmili i odvjetniku da se tijelo nalazi u drugoj mrtvačnici.

- Navaljnijeva majka i odvjetnik poslani su u mrtvačnicu u okrug Saleharda gdje im je rečeno da nemaju tijelo političara, tvrde iz Mediazone.

Rano ujutro Aleksejeva majka i odvjetnici stigli su u mrtvačnicu, ali ih nisu pustili unutra, kaže Yarmysh.

- Jedan od odvjetnika je doslovno izguran van. Na pitanje je li Aleksejevo tijelo tamo, nisu odgovorili, rekla je glasnogovornica.

Mediazona je objavila snimke nadzornih kamera koje navodno potvrđuju da je Navaljnijevo tijelo namjerno skriveno od njegove obitelji. Za sad su ih obavijestili da je utvrđivanje uzroka smrti u tijeku, iako je rečeno da je umro od krvnog ugruška ili sindroma iznenadne smrti.

Sljedeći šok s kojim se obitelj susrela bila je tvrdnja o modricama. Jedan od bolničara ispričao je kako su kolege iz Hitne pomoći na tijelu pronašli modrice kakve nastaju od konvulzija.

- Osoba se grči, pokušavaju je obuzdati, ali grčevi znaju biti jako snažni pa nastaju modrice. Bilo je znakova da su zatvorski liječnici pokušali reanimirati Navaljnog jer je bilo naznaka "pritiska na srca". Najvjerojatnije je preminuo od zastoja srca, a zašto je do toga došlo još se ne zna, rekao je bolničar za Novaya Gazeta Europe.

Trenutno nije poznato gdje se nalazi njegovo tijelo. Vrijeme smrti navedeno je 14:17 po lokalnom vremenu te se i ono smatra sumnjivim. Dokazi jednog zatvorenika sugeriraju da je umro tijekom prethodne noći. Više od 46.000 ljudi potpisalo je peticiju tražeći da se Navaljnijevo tijelo preda obitelji.

Pogrebi se obično održavaju treći dan nakon smrti, ali nema naznaka kad će tijelo biti pušteno što bi Navaljnijevom timu omogućilo da provedu vlastitu analizu uzroka smrti. Poznato je kako je 2020. Putinova tajna služba pokušala ubiti ruskog oporbenog čelnika trovanjem nervnim otrovom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:15