PREŠAO GRANICU

Procurila šokantna snimka, ruski vojnici poludjeli nakon maltretiranja svog zapovjednika: J**eš tog tipa!‘

Vjeruje se da je riječ o 4. gardijskoj tenkovskoj diviziji u Naro-Fominsku, izvan Moskve, koja je već pretrpjela gubitke u Ukrajini

Ruski vojnici, ilustracija

 Maksim Blinov/Sputnik/Profimedia/Maksim Blinov/sputnik/profimedia

Nove šokantne snimke stižu iz ruske vojske koja ne odustaje od svoje invazije na Ukrajinu. Nedavno je tako procurio video koji prikazuje zapovjednika ruske brigade kako skida vojnike do gola te ih tuče u sklopu rituala maltretiranja koji je šokirao čak i one vojnike koji su navikli na grubo i okrutno postupanje u ruskoj vojsci, prenosi Insider.

Prema WarTranslatedu, blogeru koji pokriva rat u Ukrajini, riječ je o časniku ruske 4. tenkovske divizije u blizini Moskve koji svoje gole vojnike tjera da čupaju travu. Na snimci se može čuti vojnike kako kritiziraju maltretiranje, inače uobičajeno iskustvo koje prolaze ruski vojnici.

Izvorno je sporni video podijelio ruski medij Mobilization News, koji navodi da nije jasno kada je isti snimljen.

"Pozvali su vojnu policiju i skinuli muškarce do gola. Ljudi su bijesni jer on muči vojnike", govori jedan vojnik na snimci prema prijevodu WarTranslateda. "Je*** tog tipa", dodaje vojnik.

Vjeruje se da je riječ o 4. gardijskoj tenkovskoj diviziji u Naro-Fominsku, izvan Moskve. Ova je divizija pretrpjela teške gubitke u Ukrajini.

Inače, zlostavljanje unutar ruske vojske ima svoju duboku, pa i fatalnu povijest. Tretman poznat i kao ‘dedovščina‘, obično se primjenjuje na vojnike nižeg ranga te je otežao ruskoj vojsci regrutiranje mladića koji se boje da bi ih drugi Rusi mogli poniziti ili ozlijediti. Ta se praksa primjenjuje već stoljećima, piše The Moscow TImes, a ruska vlada donijela je niz reformi 2008. s ciljem iskorjenjivanja te prakse.

U objavljenom videu vojnici govore da su se nadređeni opasno približili krajnjim granicama njihova strpljenja.

"Doći će do pobune ako nastave ovako. Svatko ima svoje granice", govori jedan od vojnika u videu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:27