DEPORTIRANO 16.000 DJECE

Procurila traumatična ispovijest otetog dječaka iz ruskog kampa: ‘Rekli su nam da idemo na ljetovanje...‘

Dječak je također rekao da je vidio modrice na leđima jedne djevojčice nastale, navodno, od udarca štapom

Denis Zaporožčenko i njegova djeca Nikita, Jana and Dajana 

 Sergei Chuzavkov/Afp

U pokušaju da ih preodgoje, ruske vlasti tuku ukrajinsku djecu, kazao je jedan tinejdžer koji je među nekoliko desetaka djece oslobođene iz ruskih domova i kampova za mlade nakon višemjesečnih pregovora, piše Telegraph.

Roditelji djece koju su ruske vlasti prošle godine odvele u kamp za mlade na obali Crnoga mora, uspjeli su ih napokon dovesti natrag u Ukrajinu, izvijestila je nevladina udruga koja je organizirala evakuaciju.

Djeca, uglavnom tinejdžeri, živjela su u dijelovima Harkivske i Hersonske oblasti koje su okupirali Rusi, kad su lokalne vlasti predložile da ih se pošalje u ljetni kamp na Krimu, poluotoku koji Rusija kontrolira od 2014.

No voditelji tog kampa odbili su poslati djecu natrag kući kad su njihove gradove oslobodile ukrajinske snage.

Save Ukraine, humanitarna organizacija koja je organizirala evakuaciju, kaže kako su pomogli nekim roditeljima da preko Poljske, Bjelorusije i Rusije otputuju na Krim kako bi pronašli svoju djecu.

Kad su napokon u srijedu stigli u Kijev, djeca i njihovi roditelji grlili su se i ljubili, a neki su svoje bližnje vidjeli po prvi puta nakon nekoliko dugih mjeseci.

Jedan od oslobođenih dječaka ispričao je za lokalnu televiziju kako su se prema njima ponašali. Tinejdžer čiji identitet nije otkriven rekao je da su djecu iz Hersonske oblasti kažnjavali ako bi izražavala pro-ukrajinske stavove.

‘Odvest ćemo te u sirotište. Tamo ćeš sjediti dok sve ne shvatiš‘, citirao je dječak riječi čuvara u kampu. Dječak je također rekao da je vidio modrice na leđima jedne djevojčice nastale, navodno, od udarca štapom.

Dječak je rekao kako mu je voditelj kampa kazao da su ga se roditelji odrekli i dali ga na usvajanje. No kad je napokon nazvao svoju majku, ona mu je rekla da joj nikada takvo što nije palo na pamet.

Voditelji kampa dječakovoj majci su u jednom trenutku rekli kako ‘neće nikamo odvesti svog sina jer je on sada dijete Rusije‘.

image

Inesa i njezin sin Vitalij

Sergei Chuzavkov/Afp

Nalog za uhićenjem Putina

Repatrijacija odvedene djece provedena je manje od tjedan dana nakon što je Međunarodni kazneni sud izdao nalog za uhićenjem Vladimira Putina i Marije Lvove-Belove, ruske povjerenice za prava djece - zbog njihove navodne umiješanosti u nezakonite deportacije i premještanje djece s okupiranih teritorija Ukrajine.

Putin nije komentirao tvrdnje. Lvova-Belova je ranije ovoga tjedna branila svoje akcije nazvavši ih ‘evakuacijom‘ ukrajinske djece i tvrdeći da se niti jedan roditelj odvedene djece nije javio kako bi tražio svoje dijete natrag.

Ukrajinske vlasti kažu kako je s okupiranih područja u Rusiju deportirano oko 16.000 djece, a istraživanje Yalea identificiralo je 43 objekta u koje je smješteno najmanje 6.000 djece stare između četiri mjeseca i 17 godina.

Neka od te djece su smještena u sirotišta, udomiteljske obitelji ili su dana na posvajanje, nakon što su, tobože, odvojena od obitelji tijekom invazije. I sama Lvova- Belova je rekla da je posvojila 15-godišnjeg dječaka iz Mariupolja.

Drugoj djeci, uključujući i većinu one koja su se u srijedu vratila u Ukrajinu, rekli su da idu u ljetni kamp u Rusiju i na Krim na nekoliko tjedana, no kad se crta bojišnice pomaknula i kad su ukrajinske snage oslobodile njihove domove, ostali su zarobljeni s ruske strane.

Denis, otac dvije tinejdžerice i manjeg dječaka, rekao je u srijedu za ukrajinski Kanal 5 da mu je ravnatelj škole u Hersonu rekao da će njegova djeca biti sigurna u kampu na Krimu.

‘Čekali smo 6,5 mjeseci - i sada su napokon ovdje‘, kazao je Denis.

image

Denis Zaporožčenko i njegov sin Nikita

Sergei Chuzavkov/Afp

Rusija svoje poteze opravdava tako što kaže da su djecu samo željeli odvesti na sigurno. No djeca koja su se vratila iz Rusije kažu kako su ih Rusi pokušavali preodgojiti.

U nekim su kampovima djecu učili pjevati rusku himnu i govorili im da je Ukrajina dio Rusije.

Neki ukrajinski roditelji koji su dragovoljno poslali svoju djecu u kampove za mlade na Krimu ili u Rusiji prvo su oklijevali javno objaviti svoju situaciju, strahujući da bi mogli biti meta zbog navodnih simpatija prema Rusiji.

Jedna obitelj iz sela u regiji Harkiv rekla je za Telegraph prošle godine da su pristali poslati svoju kćer u ljetni kamp u Krasnodaru, u južnoj Rusiji, iz sigurnosnih razloga nakon što je granata pogodila susjednu kuću.

Kad je selo nakon par tjedana palo u ruske ruke, službenik koji je surađivao s njima i koji je organizirao putovanje, pobjegao je s dokumentacijom i kontakt podacima dotičnog kampa, što je otežalo pronalaženje djevojčice.

Pokušaji trećih strana da organiziraju evakuacije bili su komplicirani jer kampovi često inzistiraju da će djecu pustiti samo ako po njih dođu roditelji ili zakonski skrbnici.

Putovanje iz Ukrajine u Rusiju sada uključuje prelazak nekoliko međunarodnih granica. Prelazak linije na jedinoj kontrolnoj točki između okupiranog i ukrajinskog teritorija može trajati danima ili čak tjednima.

Save Ukraine, nevladina organizacija koja se bavi repatrijacijom, rekla je da je u kampu na Krimu još najmanje 61 ukrajinsko dijete koje roditelji trebaju preuzeti.

image

Taja Volinska (15)

Sergei Chuzavkov/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:25