UMALO BUKNUO RAT

Procurila zastrašujuća istina o ‘bliskom susretu‘ britanskih i ruskih aviona: ‘To nije bio kvar, nego promašaj‘

Incident se dogodio u rujnu prošle godine, a sada su otkrivene informacije prema kojima je ruski pilot greškom gađao britanski zrakoplov

Ilustracija

 Mod Russia/east2west News/Willwest News/Profimedia/Mod Russia/east2west News/willwest News/profimedia

Jedan ruski pilot pokušao je oboriti izviđački zrakoplov britanskog RAF-a nakon što je bio uvjeren da ima dopuštenje za gađanje. Pilot je ispalio dvije rakete, od kojih je prva prije promašila britanski zrakoplov, a ne zakazala, kako se ranije tvrdilo.

Moskva je za ovaj incident iz rujna prošle godine tvrdila da ga je uzrokovao tehnički kvar, a ministarstvo obrane Velike Britanije javno je prihvatilo rusko objašnjenje. No, sada su tri visoka zapadna obrambena izvora, koji su upoznata s incidentom, rekli za BBC da ruske komunikacije koje je presreo zrakoplov RAF-a RC-135 Rivet Joint daju vrlo različit prikaz situacije od službene verzije.

Zrakoplov RAF-a s posadom do 30 članova letio je u misiji nadzora nad Crnim morem u međunarodnom zračnom prostoru 29. rujna prošle godine, kada je susreo dva ruska borbena zrakoplova Su-27. Presretnute komunikacije pokazuju da je jedan od ruskih pilota zaključio da je dobio dopuštenje da gađa britanski zrakoplov, nakon dvosmislene naredbe iz ruske zemaljske postaje. No, drugi ruski pilot nije to tako shvatio te je ‘poludio‘ i opsovao svog pratioca kada je ispalio prvi projektil.

Promašaj, a ne kvar

River Joint, zrakoplov namijenjen elektroničkom nadzoru, raspolaže senzorima za presretanje komunikacije pa je posada RAF-a bila bi u mogućnosti slušati incident koji je mogao rezultirati njihovom smrću. Britansko ministarstvo obrane, kako javlja BBC, neće objaviti detalje te komunikacije. "Naša je namjera uvijek bila zaštititi sigurnost naših operacija, izbjeći nepotrebnu eskalaciju i informirati javnost i međunarodnu zajednicu", rekao je glasnogovornik ministarstva odgovarajući na pitanja o novim saznanjima.

Ono što se zapravo dogodilo jest to da su, dok su se dva ruska Su-27 približavala špijunskom zrakoplovu RAF-a, ruski piloti zaprimili komunikaciju od kontrolora iz svoje zemaljske postaje. Jedan zapadni izvor navodi da su riječi koje su zaprimili imale učinak poruke "imate metu". Ovo dvosmisleno jezično izražavanje jedan od ruskih pilota protumačio je kao dopuštenje za paljbu. Čini se, kako navodi BBC, da loš jezik komunikacije ukazuje na visok stupanj neprofesionalizma Rusa uključenih u cijelu stvar, navode izvori. Nasuprot tome, piloti NATO-a koriste vrlo precizan jezik kada traže i dobivaju dopuštenje za paljbu.

U svakom slučaju, ruski pilot ispalio je raketu zrak-zrak koja je uspješno lansirana, ali nije uspjela pogoditi svoju metu. Bio je to promašaj, a ne kvar, izjavili su izvori za BBC.

Obrambeni izvori tvrde da je tada izbila svađa između dvojice ruskih pilota. Pilot drugog Su-27 nije smatrao da su dobili dopuštenje za vatru te je, kako kažu, psovao svog kolegu pitajući ga što misli da radi. Unatoč tome, prvi pilot je ispalio još jedan projektil. Prema informacijama BBC-a, drugi projektil jednostavno je otpao s krila, što ukazuje na to da je došlo do kvara ili da je lansiranje prekinuto.

‘Doista zastrašujuće‘

Tri tjedna kasnije, britanska vlada potvrdila je da se incident dogodio, a nakon objašnjenja ruskog ministarstva obrane to je okarakterizirano kao "tehnički kvar". U izjavi zastupnicima 20. listopada prošle godine, tadašnji ministar obrane Ben Wallace nazvao je incident "potencijalno opasnim angažmanom". Ipak, prihvatio je rusko objašnjenje. "Ne smatramo da ovaj incident predstavlja namjernu eskalaciju od strane Rusa, a naša se analiza slaže da je do toga došlo zbog kvara", rekao je tada Wallace.

Međutim, prilikom curenja tajnih obavještajnih podataka otkriveno je da je američka vojska o onome što se doista dogodilo tumačila posve drugačije. U nizu dokumenata, koje je na internetu objavio američki zrakoplovac Jack Teixera, isti je incident opisan kao "umalo obaranje". "Incident je bio mnogo ozbiljniji nego što se prvobitno prikazivalo i mogao je prerasti u ratni čin", izvijestio je New York Times.

Prema dvojici američkih obrambenih dužnosnika, kako je naveo NYT, ruski je pilot pogrešno protumačio zapovijed sa zemlje. Ruski pilot koji je gađao britanski zrakoplov, kako se navodi, pucao je, ali projektil nije pravilno lansiran. Njujorški dnevnik također je citirao neimenovanog dužnosnika američke obrane koji je incident opisao "kao doista, doista zastrašujući".

Kao odgovor na procurjelo izvješće o "umalo obaranju", Ministarstvo obrane Ujedinjene Kraljevine oglasilo se novom izjavom koja je u cijelu stvar ubacila još više magle nego jasnoće. Ministarstvo je, naime, tvrdilo da je "značajan dio sadržaja ovih izvješća (iz dokumenata) neistinit, manipulacija ili oboje".

Jedna greška vodi u širi sukob

Na kraju se postavlja pitanje čemu sva ta tajnovitost. Postoji nekoliko razloga zašto britansko ministarstvo nije spremno objelodaniti sve pojedinosti, kako navodi BBC. U prvom redu, London ne želi obznaniti opseg svog prikupljanja obavještajnih podataka i pojedinosti o presretnutim komunikacijama. Što je još važnije, nijedna strana nije željela eskalaciju, koja bi potencijalno mogla uvući članicu NATO-a u vojni sukob s Rusijom.

No, ovaj incident još jednom pokazuje kako jedna pogreška ili pogrešna procjena jednog pojedinca može izazvati širi sukob. U ministarstvo sada kažu da je ovaj incident, kako je rečeno, jasan podsjetnik na potencijalne posljedice Putinove barbarske invazije na Ukrajinu".

Ovo nije prvi put da nesmotreni ruski pilot gađa NATO zrakoplov u međunarodnom zračnom prostoru. U ožujku ove godine, ruski borbeni zrakoplov srušio je američku bespilotnu letjelicu za nadzor, koja je također letjela iznad Crnog mora. Za taj je incident ruski pilot dobio odlikovanje, no većina se stručnjaka slaže da je to bila sreća, a ne vještina ili dobra procjena, a sve to postavlja ozbiljna pitanja o disciplini i profesionalizmu ruskih zračnih snaga.

Od incidenta, ovakve nadzorne letove RAF-a prate borbeni zrakoplovi Typhoon naoružani projektilima zrak-zrak, a Velika Britanija je jedini saveznik NATO-a koji provodi misije s posadom iznad Crnog mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:50