SKUČENI UVJETI

Procurile fotografije Bidenove sramote, pogledajte u čemu drže djecu migrante: ‘Ovdje ne želite dugo biti‘

Na granicu stiže sve više djece bez pratnje, a trenutna administracija ih ne odbija, već smješta u centre ili udomiteljske obitelji
Prihvatni centar za djecu migrante
 Handout/AFP

Administracija Joe Bidena izjavila je da će otvoriti dodatne prostore za migrante nakon što su procurile fotografije iz pritvorskog centra u Teksasu u kojem su djeca nagurana u prepunim improviziranim sobama, piše BBC.

U Donni u Teksasu, na američko-meksičkoj granici, u svojevrsnom gradu od šatora kojeg je postavila vlada, navodno boravi 1.000 osoba.

Ovo su prve fotografije na kojima se vide uvjeti u takvim objektima otkako je predsjednik Joe Biden stupio na dužnost.

Kritičari su optužili Bidena za nagli porast ilegalne migracije u SAD.

image
Prihvatni centar za djecu migrante
Jaime Rodriguez Sr./AFP

Otkako je preuzeo dužnost u siječnju, Biden je za one koji ulaze u SAD uklonio neka ograničenja koja je uveo njegov prethodnik Donald Trump.

Bidenova je uprava preokrenula politiku odbijanja djece bez pratnje na granici te je njihove slučajeve odlučila obraditi, a djecu smjestiti kod udomiteljskih obitelji u SAD-u.

U ponedjeljak je tajnica za tisak Bijele kuće Jen Psaki rekla da američka vlada radi na osiguranju daljnjeg smještaja za one koji dođu 'u narednim danima i tjednima'.

image
Prihvatni centar za djecu migrante
Jaime Rodriguez Sr./AFP

'Mjesta su to na kojima djeca mogu imati pristup zdravstvenoj zaštiti, obrazovnim resursima - čak i pravnim resursima', rekla je.

Njezine su riječi uslijedile nakon što su slike koje je u ponedjeljak objavio kongresmen iz Teksasa, demokrat Henry Cuellar, pokazale kako djeca u kampu u Donni spavaju na tankim madracima na podu, a pokrivena su tek pokrivačima od folije.

Fotografije, navodno snimljene tijekom vikenda, također su izazvale zabrinutost zbog mogućeg nedostatka socijalnog distanciranja tijekom pandemije koronavirusa.

image
Prihvatni centar za djecu migrante
Jaime Rodriguez Sr./AFP

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju da ljudi ostanu međusobno udaljeni dva metra kako bi se spriječilo širenje virusa.

Cuellar je rekao da su djeca u centru odvojena najlonskim pregradama, no unutar svakog ograđenog dijela, previše je osoba.

Aktivisti su također rekli da oni koji su bili smješteni na tom mjestu nisu imali adekvatan pristup sapunu ili hrani.

image
Prihvatni centar za djecu migrante
Jaime Rodriguez Sr./AFP

'Ove fotografije pokazuju ono što već dugo govorimo, a to je da ovi pogranični kampovi nisu mjesta namijenjena djeci', rekla je Psaki. 'Nisu mjesta na kojima želimo da djeca borave dulje vrijeme.'

Rekla je da je alternativa vratiti djecu 'na opasno putovanje - što po našem mišljenju nije pravi izbor'.

Novinari ne smiju ulaziti u pritvorske centre otkako je Biden stupio na dužnost, iako je Bijela kuća rekla da će to dozvoliti.

image
Prihvatni centar za djecu migrante
Jaime Rodriguez Sr./AFP

Odvjetnici koji zastupaju djecu i zastupnici koji su obišli objekte, opisali su uvjete kao vrlo skučene.

Posljednjih mjeseci naglo se povećao broj maloljetnika bez pratnje na granici.

Američka vlada izjavila je da želi surađivati ​​s Meksikom i Gvatemalom na rješavanju temeljnih uzroka problema, koji uključuju široko rašireno siromaštvo i nasilje u Srednjoj Americi.

image
Prihvatni centar za djecu migrante
Jerry Glaser/AFP

Jen Psaki rekla je da postoji posebna zabrinutost zbog sve većeg broja djece bez pratnje koja stižu na američke granične prijelaze, te da im je njihova dobrobit prioritet.

'Djeca koja dolaze na našu granicu i koja bježe od nasilja, koja bježe od progona, koja bježe od strašnih situacija - ta djeca nisu kriza', rekla je.

'Smatramo da je naša odgovornost humano pristupiti ovoj situaciji i pobrinuti se da se prema njima postupa dobro i dovede ih se na sigurno.'

image
Prihvatni centar za djecu migrante
Handout/AFP

Otkako je Biden preuzeo dužnost, zabilježen je veliki priljev dolazaka na američku južnu granicu, uključujući stotine djece bez pratnje koja su zadržana u američkim imigracijskim pritvorskim objektima.

Od siječnja je predsjednik naložio ponovno ujedinjenje djece migranata s njihovim obiteljima te okončao izgradnju Trumpovog graničnog zida i zatražio preispitivanje programa legalne imigracije koje je bivši predsjednik prekinuo.

image
Prihvatni centar za djecu migrante
Handout/AFP

Dok je bio na funkciji, Trump je bio suočen s kritikama zbog uvjeta u graničnim objektima koji drže djecu.

Neki objekti iz Trumpove ere - koji su sada obnovljeni i nadograđeni - ponovno se koriste. Unatoč zabrinutosti zbog koronavirusa, zdravstveni službenici iz CDC-a rekli su da se ti objekti mogu otvoriti sa 100 posto kapaciteta.

image
Prihvatni centar za djecu migrante
Handout/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:09