OPUŠTENO IZDANJE

Procurile posljednje Prigožinove fotografije: Dočekan je kao rock zvijezda, svi su htjeli selfie sa zločincem

‘Wagner čini Rusiju većom na svim kontinentima, a Afriku slobodnijom‘, izjavio je Prigožin tom prilikom

Jevgenij Prigožin u Africi

 Screenshot X/

Pojavile su se posljednje fotografije šefa Wagnera Jevgenija Prigožina, koji je prošlog tjedna poginuo u zrakoplovnoj nesreći u blizini Moskve.

Prigožin je viđen kako snima selfije s lokalnim stanovništvom u mjestu za koje se smatra da je Bangui, glavni grad Srednjoafričke Republike, samo jedne od mnogih afričkih država u kojima je Wagnerova grupa raspoređena.

Vođa plaćenika, koji je svoju tipičnu vojnu uniformu zamijenio običnom civilnom odjećom, bio je okružen ozarenim mještanima koji su izgledali oduševljeni što će upoznati ruskog oligarha, pozirajući za fotografije, rukujući se i grleći Prigožina.

image

Jevgenij Prigožin u Africi

Screenshot X/

Ubrzo nakon susreta i pozdrava sa stanovnicima Banguija, Prigožin je otišao u Mali gdje je još jednom obukao vojnu uniformu i držao pušku dok je pričao o naporima njegove Wagner grupe da ‘cijeli afrički kontinent učini sretnijim‘.

‘Radimo... temperatura je iznad 50 stupnjeva C, baš kako volimo... Wagner čini Rusiju većom na svim kontinentima, a Afriku slobodnijom‘, izjavio je Prigožin tom prilikom, prenosi Daily Mail.

Nekoliko dana kasnije, poginuo je u zrakoplovnoj nesreći koja se smatra odmazdom Putina i Kremlja nakon što su Prigožin i kontingent plaćenika Wagnerove grupe organizirali kratkotrajnu pobunu protiv ruskog Ministarstva obrane u lipnju.

Objavljivanje slika na društvenim mrežama dolazi nakon što su ruske vlasti u subotu službeno potvrdile Prigožinovu smrt.

Potvrda otklanja sve sumnje o tome je li vođa plaćenika koji je postao pobunjenik bio u zrakoplovu koji se srušio u srijedu, ubivši sve u zrakoplovu.

Ruske vlasti za civilno zrakoplovstvo rekle su da su Prigožin i neki od njegovih viših poručnika bili na popisu od sedam putnika i tri člana posade.

Istražni odbor nije naznačio što je moglo uzrokovati pad zrakoplova na pola puta između Moskve i Sankt Peterburga, Prigožinovog rodnog grada.

image

Jevgenij Prigožin u Africi

Screenshot X/

No vrijeme nesreće pobudilo je sumnju o mogućem udaru koji je orkestrirao Kremlj, a pojavila su se nagađanja da Prigožin nije bio u zrakoplovu ili da je nekako izbjegao smrt.

Prije dva mjeseca, Prigožin je pokrenuo jednodnevnu pobunu protiv ruske vojske, vodeći svoje plaćenike iz Ukrajine prema Moskvi. Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je čin ‘izdajom‘ i obećao kaznu za umiješane.

No, umjesto toga, Kremlj je brzo sklopio dogovor s Prigožinom o okončanju oružane pobune, rekavši da će mu biti dopušteno slobodno hodati bez ikakvih optužbi i da će se preseliti u Bjelorusiju.

No ostala su pitanja o tome hoće li se bivši saveznik ruskog čelnika suočiti s posljedicama za kratku pobunu koja je predstavljala najveći izazov Putinovom autoritetu tijekom njegove 23-godišnje vladavine.

Preliminarna procjena američkih obavještajnih službi zaključila je da je pad zrakoplova uzrokovala namjerna eksplozija. Kako su rasle sumnje da je ruski predsjednik bio arhitekt atentata, Kremlj ih je odbacio kao ‘potpunu laž‘.

Jedan od zapadnih dužnosnika koji je opisao početnu procjenu rekao je da je utvrđeno da je Prigožin ‘vrlo vjerojatno‘ bio meta i da bi eksplozija bila u skladu s Putinovom ‘dugom poviješću pokušaja da ušutka svoje kritičare‘.

Suosnivač Wagnera i bivši operativac specijalnih snaga Dmitrij Utkin, kao i Wagnerov logistički mozak Valerij Čekalov, također su poginuli u nesreći.

Sudbina Wagnera, koji je donedavno imao istaknutu ulogu u ruskoj vojnoj kampanji u Ukrajini i bio angažiran u nizu afričkih i bliskoistočnih zemalja, sada postaje neizvjesna.

Nakon pobune, Kremlj je rekao da će Prigožin biti prognan u Bjelorusiju, a njegovim borcima ponuđene su tri opcije: da ga tamo slijede, umirove se ili se prijave u regularnu rusku vojsku i vrate se u Ukrajinu, gdje su se Wagnerovi plaćenici borili uz ruske trupe.

Nekoliko tisuća Wagnerovih plaćenika odlučilo se preseliti u Bjelorusiju, gdje je za njih podignut logor jugoistočno od glavnog grada Minska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. srpanj 2024 13:40