TRAGEDIJA

PROCURILE POSLJEDNJE RIJEČI PILOTA AVIONA KOJI SE SRUŠIO U KOLUMBIJI U kokpitu je vladala panika: 'Nema goriva! Padamo! Nema radara!'

 Reuters

Očajničke posljednje riječi pilota zrakoplova s brazilskim nogometašima, koji se srušio u Kolumbiji, otkrio je drugi pilot, Juan Sebastian Upegui, koji je tijekom leta u svom avionu čuo putem radijske veze kako je njegov tragično stradali kolega tražio pomoć od kontrole leta, piše britanski Daily Mail.

Pilot Miguel Alejandro Quiroga Murakami upravljao je zrakoplovom bolivijske kompanije Lamia tipa Aerospace 146, koji je prevozio 77 ljudi, a pri padu je poginuo 71 putnik. U svom posljednjem pozivu, pilot je rekao da se radi o hitnom slučaju i da "nema goriva", te da se dogodio "potpuni kvar elektronike" i da ne radi GPS ni radar. Pilot je zatim vikao "pomozite nam" i "padamo". Pilot Miguel Alejandro Quiroga Murakami pokušavao je očajnički dobiti koordinate za slijetanje.

Agencija Associated Press javila je da je niz kolumbijskih medija došao u posjed audio zapisa trenutaka prije pada koji se poklapa s Upeguijevim opisom.

Vjeruje se da je preživjela stjuardesa kazala istražiteljima kako je zrakoplov ostao bez goriva nekoliko minuta prije predviđenog slijetanja u zračnu luku Jose Maria Cordova. Zrakoplov se srušio u Cerro Gordu, oko 30 kilometara prije zračne luke u Medellinu.

Rušenje zrakoplova u planinama Kolumbije u ponedjeljak navečer čudesno je preživjelo šestero ljudi, ali je u nesreći gotovo potpuno stradala momčad brazilskog nogometnog kluba Chapecoense Real koji je trebao igrati u finalu Južnoameričkog kupa protiv kolumbijskog Atletico Nacionala iz Medellina.

Jedan od preživjelih je Jackson Follmann, vratar nogometne momčadi, kojem su danas u bonici morali amputirati desnu nogu.

Nakon tragične nesreće zrakoplova brazilske su vlasti proglasile trodnevnu žalost u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:34