ZASTRAŠUJUĆA SNAGA

PROCURILE SNIMKE STARE VIŠE OD 50 GODINA Pogledajte nikad viđene nuklearne pokuse američke vojske: 'Smatralo se da ovo nikad neće doći u javnost...'

 Lawrence Livermore National Laboratory / YOUTUBE

Od 1945. do 1962. godine Sjedinjene su Američke Države izvele 210 zračnih nuklearnih pokusa. Premda su pokusi bili tajni, oni su svejedno snimljeni za potrebe arhiviranja. Međutim, tijekom godina su filmske trake na kojima su zabilježeni počele propadati.

Povrh toga, te su snimke mogli vidjeti samo osobe od najvećeg povjerenja. Smatralo se da javnost nikada neće moći vidjeti te snimke, piše britanski Wired.

Fizičar oružja Greg Spriggs iz Nacionalnog laboratorija Lawrence Livermore prošlih je pet godina proveo restaurirajući nekih 7.000 snimki nuklearnih pokusa. Do sada je skenirao negdje 4.200 filmova, a s njih 750 skinuta je oznaka državne tajne.

Spriggs je u četvrtak na YouTubeu objavio kolekciju od 64 filma snimljenih tijekom operacija Hardtack I, Dominic, Teapot, Castle i mnogih drugih.

'Nadamo se da (nakon Hirošime i Nagasakija) više nikada nećemo morati koristiti nuklearno oružje. Mislim da bismo mogli razmisliti dva puta prije korištenja nuklearnog oružja ako svima pokažemo koliko ogromnu razornu snagu to oružje posjeduje', rekao je Spriggs u intervjuu za Gizmodo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:01