EKSPLOZIVNI MEMOARI

Procurili bombastični detalji iz knjige koju ‘Trump ne želi da pročitate‘, sad je jasno i zašto

John Bolton iznosi pojedinosti za koje tvrdi da su temelj za predsjednikov opoziv u znatno većoj mjeri od ukrajinske afere
John Bolton i Donald Trump
 Saul Loeb

The Washington Post objavio je isječke iz knjige Johna Boltona u kojoj bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a tvrdi da je predsjednik Donald Trump od svog kineskog kolege Xija Jinpinga zatražio da mu pomogne da pobijedi na izborima ove godine. Trump je, prema Boltonovim tvrdnjama, tijekom summita prošle godine Xiju rekao da bi povećanje kineske kupovine proizvoda od američkih poljoprivrednika povećalo njegove izglede da osvoji novi mandat.

Tijekom sastanka dvojice predsjednika na summitu G-20 u lipnju prošle godine u Japanu, Xi se žalio na kritičare kineskog režima u SAD-u. Bolton u knjizi koja bi trebala biti objavljena idućeg tjedna tvrdi da je Trump odmah pretpostavio da Xi misli na Demokrate. Američki predsjednik se odmah složio s Xijem dodajući da su Demokrati neprijateljski nastrojeni prema Pekingu.

- Tada je naglo promijenio temu na predstojeće američke predsjedničke izbore, aludirajući na kinesku ekonomsku sposobnost da utječe na izbornu kampanju. Istaknuo je važnost poljoprivrednika i povećani kineski otkup soje i pšenice u ishodu izbora, napisao je Bolton u svojoj knjizi.

image
Xi Jinping i Donald Trump
Brendan Smialowski


Epizoda koju je Bolton opisao u svojoj knjizi "The Room Where It Happened: A White House Memoir" neodoljivo podsjeća na aferu zbog koje je protiv Trumpa pokrenut opoziv. Radi se o pritisku koji je Trump izvršio na ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da Ukrajinci pronađu prljave tajne njegova demokratskog suparnika Joea Bidena u zamjenu za američku vojnu pomoć. Također, optužba o molbi za pomoć od Pekinga dolazi usred stalnih upozorenja obavještajnih agencija o stranom miješanju u američki izborni proces. Bolton je uvjeren da niz detalja koje iznosi zaslužuju kongresnu istragu koja bi u konačnici rezultirala predsjednikovim opozivom u znatno većoj mjeri nego što je to zahtijevala ukrajinska afera.

Boltonovi memoari na 592 strane predstavljaju dosad najoštrije 'seciranje' predsjednika od strane jednog insajdera iz Bijele kuće. Kritike na račun Donalda Trumpa dodatno dobivaju na težini ako znamo da je autor knjige konzervativac koji je desetljećima radio u republikanskim administracijama i dugogodišnji suradnik Fox Newsa. Odmetnuti Trumpov suradnik predsjednika u knjizi opisuje kao nepromišljenog i zapanjujuće neinformiranog vrhovnog zapovjednika te iznosi čitav niz problematičnih susreta predsjednika, njegovih savjetnika i stranih vođa.

'Finska je dio Rusije?'

Zamolba upućena Xiju samo je jedan u nizu sastanaka koje je Bolton opisao u knjizi, a tijekom kojih je Trump od autokratskih lidera tražio usluge. Mnogi od njih su, tvrdi Bolton, često pokušavali manipulirati njime.

Primjerice, u telefonskom pozivu u svibnju 2019. godine ruski predsjednik Vladimir Putin usporedio je venezuelanskog lidera oporbe Juana Guaidoa s Hillary Clinton, a sve kako bi povećao podršku venezuelanskom lideru Nicolasu Maduru. Putinove usporedbe, piše Bolton, uvjerile su Trumpa.

Točno godinu dana ranije turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poslao je dopis Trumpu u kojem je tvrdio da je turska tvrtka, koju su Amerikanci istraživali zbog kršenja iranskih sankcija, nedužna.

- Trump je tada rekao da bi se on pobrinuo za problem, ali da tužitelji koji vode slučaj nisu njegovi ljudi, već ljudi bivšeg predsjednika Obame, piše Bolton.

Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost tvrdi da je bio dosta uznemiren zbog činjenice da Trump čini toliko usluga autokratima poput Erdogana i Xija zbog čega je zakazao sastanak s glavnim državnim odvjetnikom i ministrom pravosuđa Williamom Barrom 2019. kako bi razgovarali o njegovom ponašanju. Barr je također izrazio zabrinutost zbog Trumpova ponašanja.

Bolton se u knjizi prisjetio i mnogih bisera koje je Trump znao provaliti u razgovorima sa svojim suradnicima ili svjetskim vođama. Tako je nekadašnjeg šefa osoblja Bijele kuće Johna Kellyja pitao je li Finska dio Rusije. Tijekom sastanka s tadašnjom britanskom premijerom Theresom May novinar se referirao na Ujedinjeno Kraljevstvo kao na nuklearnu silu na što je Trump upitao: 'Oh, zar ste vi nuklearna sila?'

- I ne, to pitanje nije bilo zamišljeno kao šala, napisao je Bolton u knjizi.

image
John Bolton
Viktor Tolochko

Sulude izjave

Boltonovi komentari u knjizi kreću se od izražavanja negodovanja zbog predsjednikovih postupaka pa do olakšanja jer su njegovi savjetnici ipak uspjeli spriječiti katastrofu. Tijekom NATO summita 2018. godine Trump je izjavio da će SAD istupiti iz tog vojnog saveza ako saveznici ne povećaju izdvajanje za obranu.

- Izaći ćemo. Nećemo braniti one koji nisu platili, stajalo je u poruci koju je Trump izdiktirao Boltonu.

Bolton je pokušao zaustaviti Trumpa u namjeri da zaprijeti saveznicima, a ostao je zaprepašten kada mu je rekao: 'Želiš li učiniti nešto što će ostati zapisano u povijesti?'

Tijekom jednog sastanka o gospodarstvu Trump je bio toliko iziritiran što su savjetnici počeli pričati o Japanu da je predsjednik krenuo urlati o Pearl Harboru.

Knjiga bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost prepuna je opisa kako ga Trumpovi najbliži suradnici ogovaraju iza leđa, uključujući i državnog tajnika Mikea Pompea.

Uoči singapurskog summita s čelnicima Sjeverne Koreje 2018. godine Trump je telefonskim putem razgovarao s južnokorejskim predsjednikom. I Pompeo i Bolton bili su zgranuti sadržajem razgovora. Pompeo, koji je razgovor slušao tijekom turneje Bliskim Istokom, rekao je Boltonu da je "imao infarkt u Saudijskoj Arabiji". Bolton nakon tog poziva nije bio u puno boljem stanju opisujući razočaranje kao "iskustvo koje se može usporediti sa smrću".

U još jednom sumanutom istupu Trump je izjavio da bi invazija na Venezuelu bila baš 'cool' i da je ta južnoamerička zemlja "zapravo dio SAD-a". Također, američki predsjednik neprestano je miješao bivšeg i aktualnog predsjednika Afganistana, dok je Xiju rekao da američki narod žudi za promjenama kineskog ustava kako bi on mogao ostati predsjednik duže od dva mandata.

- Te ljude treba pogubiti. Oni su gadovi, izjavio je Trump, kako tvrdi Bolton, tijekom razgovora o tome da bi novinari trebali ići u zatvor kako bi otkrivali svoje izvore.

image
Donald Trump
Brendan Smialowski

Imao samo jedan cilj

Bolton tvrdi da je Trump tijekom prvog mandata imao samo jedan cilj - osigurati drugi mandat.

- Teško mi je izdvojiti neku značajnu odluku tijekom mandata koja nije bila vođena kalkulacijama za reizbor, tvrdi Bolton.

Kada je jednom prilikom urlao objašnjavajući zašto ilegalna imigracija mora pasti, a zid na granici s Meksikom se podići, Trump je izjavio:

- Izabran sam zbog tog obećanja i sada zbog toga neću biti ponovno izabran.

Iako u javnosti šalje drugačiju sliku, Bolton Trumpa opisuje kao često nesigurnog, bijesnog i klimavog kad su neke ključne odluke bile u pitanju.

U studenom 2018. godine Trump se našao na meti kritika jer je stao u obranu princa Mohammeda bin Salmana nakon ubojstva saudijskog novinara Jamaala Khashoggija. No, sudeći po Boltonovoj knjizi, istup američkog predsjednika za cilj je imao maknuti svjetla reflektora s priče da je njegova kći Ivanka Trump koristila privatni mail za vladine poslove.

- Pročitam li tu izjavu osobno, zasjenit ću Ivankinu 'stvar', izjavio je navodno Trump.

Opisujući vojnu prisutnost SAD-a u Afganistanu Trump je bivšeg predsjednika Georgea W. Busha nazvao 'glupanom'.

U velikoj želji da se sprijatelji sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom Trump je odlučio donijeti mu mnogo darova, no kako bi tim poklonima prekršio američke sankcije, morao je od toga odustati. No, za mladog diktatora je pripremio CD 'Rocket Man' Eltona Johna koji je britanski pjevač potpisao. Trump je Kimu svojevremeno dao nadimak 'Rocket Man', a ovom gestom je htio pokazati da se nije radilo o kritici, već o znaku ljubavi. Pompeo je bio zadužen da Kimu preda CD, no kako državni tajnik tijekom singapurskog summita nije vidio Kima, tako mu poklon nije niti predan.

- Na nabavi tog CD-a se radilo mjesecima, otkrio je Bolton u knjizi.

image
Kim Jong Un i Donald Trump
Saul Loeb

Trump ne želi da pročitate ovu knjigu

Podsjetimo, Trumpova administracija podnijela je u utorak tužbu protiv bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost u pokušaju da blokiraju objavu njegove knjige za koju kažu da sadrži povjerljive informacije i da će ugroziti nacionalnu sigurnost.

Građanska tužba podnesena je dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da će Bolton prekršiti zakon ako knjiga bude objavljena.

Trump je smijenio Boltona u rujnu prošle godine nakon što je na dužnosti savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće proveo 17 mjeseci.

Trump je rekao novinarima u ponedjeljak da Bolton zna da ima tajne informacije u svojoj knjizi i da nije završio postupak potreban za objavljivanje knjige koji moraju proći bivši vladini dužnosnici koji su imali pristup osjetljivim informacijama ako žele izdati knjigu.

Glavni državni odvjetnik Barr rekao je da ministarstvo pravosuđa pokušava uvjeriti Boltona da završi taj postupak i da izbriše tajne informacije.

Boltonova knjiga "The Room Where It Happened: A White House Memoir," trebala bi biti objavljena 23. lipnja.

Izdavač je rekao u priopćenju u petak da knjiga daje 'insajderski' pogled u Trumpov proces donošenja odluka.

U knjizi se govori o tome kako je Trump rješavao pitanja Kine, Ukrajine, Sjeverne Koreje, Rusije, Irana, te o njegovim odnosima s Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom, kaže izdavačka kuća Simon and Schuster.

"Ovo je knjiga koju Donald Trump ne želi da pročitate", dodaju.

Trump je otpustio Boltona u rujnu zbog razmimoilaženja u velikom broju vanjskopolitičkih pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:40