NOVE POJEDINOSTI NESREĆE

PROCURILI DETALJI POSLJEDNJIH TRENUTAKA KOBNOG LETA UKLETOG BOEINGA Avion sumanuto ubrzavao, a par sekundi prije nestanka s radara kapetan je urlikao

 
 REUTERS

Kapetan ukletog zrakoplova Ethiopian Airlinesa, koji se u nedjelju srušio samo šest minuta nakon uzlijetanja pri čemu je poginulo 157 putnika i članova posade, suočio se s problemima odmah nakon polijetanja iz Adis Abebe. Već je nakon tri minute paničnim glasom tražio dozvolu za povratak i slijetanje nakon što je letjelica ubrzala do abnormalne brzine, ispričala je osoba koja je bila zadužena za analizu zračne komunikacije za New York Times.

- Kvar, kvar, tražim dozvolu za povratak! Tražim upute za slijetanje - kapetan je rekao kontroli leta koji su se trudili preusmjeriti druga dva zrakoplova koji su se u tom trenutku približavali zračnoj luci.

Kontrola leta primijetila je da avion, novi Boeing 737 Max 8, oscilira u visini i kreće se gore-dolje tridesetak metara, što je već bio znak da nešto stvarno nije u redu. Svi kontakti između kontrole leta i zrakoplova Ethiopian Airlinesa ET 302 za Nairobi izgubili su se pet minuta nakon što je uzletio u nedjelju.

Analitičar koji je podijelio informacije htio je ostati anoniman jer tijek komunikacije još nije službeno javno objavljen i rekao je da su kontrolori leta morali zaključiti da se radi o hitnom slučaju i prije nego što je kapetan poslao poruku.

Izvještaj o komunikaciji u kokpitu baca novo svjetlo na posljednje minute prije pada aviona koji je ubio 157 ljudi. Ova nesreća koja je dovela do prizemljivanja ovog tipa Boeinga širom svijeta, druga je za najbolje prodavanu Boeingovu letjelicu u manje od pet mjeseci. Regulatorna tijela u SAD-u i Kanadi iznijela su mišljenje da je sličan obrazac putanje kod oba aviona moguć indikator zajedničkog problema i uzroka pada. Međutim, naglasili su da još nijedno objašnjenje nije isključeno i da postoji mogućnost da su se zrakoplovi srušili iz različitih razloga.

Neobjašnjivo ubrzanje

Analiza posljednjih trenutaka na letu 302 otkriva da su piloti raspravljali o ‘opasno velikoj brzini zrakoplova’ odmah nakon što je poletio iz međunarodne zračne luke u Adis Abebi. Bili su zbunjeni zbog toga što su radarskki podaci pokazivali da zrakoplov ubrzava daleko brže od uobičajenog, iz još uvijek nepoznatih razloga.

Ethiopian police officers walk past debris of the Ethiopian Airlines Flight ET 302 plane crash, near the town of Bishoftu, near Addis Ababa, Ethiopia March 12, 2019. REUTERS/Baz Ratner
Baz Ratner / REUTERS
Dijelovi aviona s leta 302 nakon rušenja

- Najbizarnija stvar u svemu je brzina. Jako je velika, a pitanje je zašto. Avion ubrzava puno brže nego što bi trebao - rekao je John Cox, savjetnik za zračnu sigurnost i bivši pilot Boeinga 737.

Iz Ethiopian Airlinesa su rekli da je posada leta 302 prijavila probleme ‘s kontroliranjem leta’ samo nekoliko minuta prije nego što su posve izgubili kontakt s tornjem. Nove informacije o komunikaciji između kontrole leta i pilota Yareda Getachewa, koji je iza sebe imao 8.000 sati letačkog iskustva, pružaju puno više informacija o tome što se događalo u kokpitu.

Osoba koja je analizirala komunikaciju kaže da je samo minutu nakon uzlijetanja kapetan Getachew kontroli leta prijavio problem, i to mirnim glasom. U tom trenutku radar je prikazivao da se letjelica nalazi ispod visine koja se smatra najnižom sigurnom visinom od polijetanja. U roku od dvije minute avion se uspeo na sigurniju visinu i pilot je htio ostati na visini od otprilike 4.200 metara. Tad su kontolori leta uočili da zrakoplov mijenja visinu i kreće se gore-dolje u razmaku od tridesetak metara, i to neobično brzo. Kontrolori leta na glas su se ‘počeli pitati što se događa s avionom’.

S istoka su se približavala druga dva leta Ethiopian Airlinesa, 613 i 629, pa su ih kontrolori uputili da ostanu na većoj visini jer je tad već bilo jasno da nešto nije u redu s letom 302. Upravo u trenutku komunikacije s drugim avionima kapetan Getachew je s panikom u glasu prekinuo razgovor i zatražio dozvolu za hitan povratak i slijetanje.

Povezani padovi?

Let 302 nalazio se u zraku tek tri minute kad je, čini se, ubrzao do mjere koja više nije bila sigurna. Odmah su dobili odobrenje za povratak i slijetanje, avion je skrenuo desno, no pritom se i dalje uspinjao. Minutu kasnije nestao je s radara na području iznad vojne zone.

FILE PHOTO: Men unload a case containing the black boxes from the crashed Ethiopian Airlines Boeing 737 MAX 8 outside the headquarters of France's BEA air accident investigation agency in Le Bourget, north of Paris, France, March 14, 2019.   REUTERS/Philippe Wojazer/File Photo
Philippe Wojazer / REUTERS
Crna kutija i ostali važni dijelovi Boeinga 737 MAX 8 Ethiopian Airlinesa dopremljeni u Francusku na analizu

Tragediju su odmah usporedili s padom drugog Boeinga 737 Max 8 u listopadu, kompanije Lion Air u Indoneziji. Tada je život izgubilo 189 osoba, a avion je pao u 13. minuti leta. Oba zrakoplova srušila su se neposredno nakon uzlijetanja i obje su posade zahtijevale povratak u zračnu luku. Također, oba su se pilota mučila kontrolirati letjelicu. Mogućnost da se radilo o sličnom uzroku potaknulo je regulatore na odluku da se prizemlje svi zrakoplovi Boeing 737 Max 8.

Istraga o tragediji u Etiopiji još uvijek je u ranoj fazi i regulatorna tijela za sigurnost naglasila su da je još rano donositi bilo kakve zaključke. Crna kutija i ostali podaci o letu stigli su u Francusku u četvrtak na analizu.

Od rušenja Boeinga u Indoneziji stručnjaci rade na poboljšanju softwarea 737 Maxa, no od aviokompanije kao i od Američke savezne zrakoplovne administracije (Federal Aviation Administration - FAA) traže se novi odgovori. Predsjednik Odbora za promet Zastupničkog doma Sjedinjenih Država istražit će dozvolu aviona 737 Max koju je izdala FAA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:52