PSI RATA

Procurili dokumenti i razgovori koji otkrivaju zastrašujuću taktiku Wagnera: ‘Odsjekli su mu m***!‘

Zbog svoje zastrašujuće taktike i brutalnih metoda Ukrajinci ih smtraju jednom od glavnih prijetnji

Borci grupe Wagner

 Viktor Antonyuk/Sputnik/Profimedia/Viktor Antonyuk/sputnik/profimedia

Borci zloglasne plaćeničke grupe Wagner postali su pješaštvo za ‘jednokratnu uporabu‘ u ruskoj ofenzivi u istočnoj Ukrajini, a dokument ukrajinske vojne obavještajne službe, do kojeg je došao CNN, pokazuje koliko su bili učinkoviti oko grada Bahmuta te koliko se protiv tih ruskih formacija teško boriti.

PMC (private military company) Wagner je privatna vojna tvrtka kojom upravlja kremaljski moćnik Jevgenij Prigožin, poznat i pod nadimkom ‘Putinov kuhar‘, koji je posljednjih tjedana, barem kako pokazuju snimke objavljene na društvenim mrežama, često viđen na prvim linijama te je u nekoliko navrata zasluge za ruska napredovanja kod Bahmuta i uspjeh kod Soledara pripisao isključivo svojim postrojbama. Borci Wagnera intenzivno su sudjelovali u nedavnom osvajanju Soledara, gradu udaljenom nekoliko kilometara sjeveroistočno od Bahmuta, te područja oko grada.

U ukrajinskom izvješću iz prosinca prošle godine zaključuje se da grupa Wagner predstavlja jedinstvenu prijetnju iz neposredne blizine na bojnom polju, čak i ako trpi masovne gubitke. "Smrt tisuća vojnika Wagnera nije važna za rusko društvo", stoji u izvješću. "Jurišne skupine se ne povlače bez zapovijedi... Neovlašteno povlačenje tima ili povlačenje kojem nije razlog ranjavanje kažnjava se pogubljenjem na licu mjesta", navodi se dalje.

Presretnuti telefonski razgovori, do kojih je došao ukrajinski obavještajni izvor i koje su podijelili s CNN-om, također ukazuju na nemilosrdan stav skupine na bojnom polju. U jednom se razgovoru čuje kako vojnik govori o drugom vojniku, koji se pokušao predati Ukrajincima. "Wagnerovci su ga uhvatili i odsjekli mu je**** muda", rekao je taj vojnik. No, CNN napominje kako ne mogu neovisno potvrditi autentičnost telefonskog poziva, koji se navodno dogodio u studenom.

Nemilosrdna taktika kojoj se možda okreće i vojska

Prema ukrajinskoj procjeni, ranjeni pripadnici Wagnera često su satima ostavljani da leže na bojnom polju. "Jurišno pješaštvo ne smije samostalno iznositi ranjenike s bojišnice jer je njihov glavni zadatak nastaviti s jurišem do postizanja cilja. Ukoliko napad ne uspije, povlačenje je dopušteno samo noću", navodi se u izvješću.

Unatoč brutalnoj ravnodušnosti prema vlastitim žrtvama - koju je na video snimkama pokazao i sam Prigožin - ukrajinska analiza ističe da je Wagnerova taktika "jedina učinkovita kada su u pitanju slabo obučene mobilizirane snage, koje čine većinu ruskih kopnenih snaga".

U izvješću se sugerira da regularna ruska vojska možda čak prilagođava svoju taktiku na način da bude taktička podrška grupi Wagner. "Umjesto klasičnih bataljunskih taktičkih skupina ruskih oružanih snaga, predlažu se jurišne jedinice", navodi se. To bi predstavljalo značajnu promjenu tradicionalnog oslanjanja ruskih postrojbi na veće, mehanizirane jedinice.

Na terenu, prema informacijama iz telefonskih razgovora koje su presrele ukrajinske obavještajne službe, neki mobilizirani vojnici čak razmišljaju o prelasku u jedinice grupe Wagner. U jednom takvom razgovoru, vojnik uspoređuje jedinice Wagnera sa svojom jedinicom hvaleći grupu Wagner. "To je je**** kralj neba i zemlje. Znači, ako ću je**** služiti, bolje da je**** služim tamo".

Ukrajinsko izvješće navodi da Wagner raspoređuje svoje snage u vrlo mobilne skupine od desetak ili manje ljudi, koje koriste laki raketni bacač (RPG) i obavještajne podatke dobivene od bespilotnih letjelica u stvarnom vremenu, što se u izvješću opisuje kao "ključni element".

Još jedan alat koji koriste borci Wagnera je komunikacijska oprema koju je izradila tvrtka Motorola, navodi se u izvješću. Motorola je, pak, za CNN ustvrdila da je obustavila svu prodaju u Rusiju i zatvorila svoje poslovanje u toj zemlji.

Osuđenici, kojih je grupa Wagner regrutirala, prema procjenama, desetke tisuća po kažnjeničkim kolonijama u Rusiji, često čine prvi val u napadu i trpe najteže gubitke - prema ukrajinskim dužnosnicima, čak 80 posto ih stradava. Nakon njih kreću iskusniji borci, opremljeni termovizijskim kamerama i opremom za noćno promatranje.

Za Ukrajince su podaci njihovih bespilotnih letjelica ključni kako bi spriječili da njihovi rovovi budu zasuti granatama osvajača. U dokumentu se opisuje incident iz prosinca, u kojem je bespilotna letjelica uočila borce Wagnera u napredovanju, što je omogućilo ukrajinskoj obrani da ih eliminira prije nego što su uspjeli ispaliti RPG-ove.

Slaba koordinacija s regularnim snagama

Ako snage Wagnera uspiju zauzeti položaj, topnička potpora im omogućuje da brzinski iskopaju rupe u zemlji kao zaklon i konsolidiraju se na osvojenom području, ali te su rupe vrlo ranjive pri napadima na otvorenom terenu.

No, i u ovom se izvješću ističe da koordinacija između postrojbi Wagnera i ruske vojske - prema presretnutim razgovorima - često nedostaje. U jednom razgovoru - koji se također ne može provjeriti - vojnik je rekao svom ocu da je njegova jedinica greškom uništila vozilo Wagnera.

Prigožin je više puta izričito tvrdio da su njegovi borci zaslužni za zauzimanje Soledara i obližnjih naselja, što su bili prvi ruski vojni uspjesi nakon niza poraza i poniženja na bojnom polju posljednjih mjeseci. "Nijedna jedinica osim operativaca PMC-a Wagner nije bila uključena u juriš na Soledar", ustvrdio je.

image

Jevgenij Prigožin

Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Uspjesi njegove vojske za Prigožina predstavljaju put do dodatnih resursa i ključni su u njegovim razmiricama s ruskim vojnim establišmentom, koji je često kritizirao kao nesposoban i korumpiran, a nedavno se narugao i odluci načelnika ruskog Glavnog stožera Valerija Gerasimova da vojnici na bojištu trebaju voditi računa o svojoj higijeni i izgledu kao sastavnom dijelu vojničke discipline, što znači i da trebaju brijati brade. Prigožin je na to reagirao rekavši da je "rat vrijeme aktivnih i hrabrih, a ne glatko obrijanih".

"Ruske snage nastavljaju trpjeti operativni zastoj i teške gubitke. Gerasimovljevo davanje prioriteta uglavnom nebitnim propisima vjerojatno će potvrditi strahove njegovih brojnih skeptika u Rusiji", priopćilo je britansko ministarstvo obrane Komentirajući nove odredbe.

Gerasimov je, inače, iako obnaša funkciju šefa ruske vojske, ranije ovog mjeseca imenovan glavnim zapovjednikom ruske ‘specijalne vojne operacije‘ u Ukrajini, što se smatra vojno neuobičajenim, ali i znakovitim potezom u svjetlu spekulacija o novoj velikoj ruskoj ofenzivi idućih tjedana.

Prigožinu, inače, ne nedostaje ambicija. Prošlog je tjedna u Soledaru izjavio je da je grupa Wagner vjerojatno "najiskusnija vojska na svijetu danas". Tvrdi da njegove snage imaju višecijevne raketne sustave, vlastitu protuzračnu obranu i topništvo.

‘Negativna dijabolična karizma‘

Prigožin je također napravio suptilnu usporedbu između grupe Wagner i rigidnosti hijerarhije ruske vojske odozgo prema dolje, rekavši da se kod Wagnera "sluša sve koji su na terenu. Zapovjednici se savjetuju s borcima, a čelništvo PMC-a sa zapovjednicima". "Zbog toga je Wagner PMC napredovao i nastavit će napredovati", dodao je.

Prije dva mjeseca Andrej Kolesnikov, viši suradnik Carnegiejeve zaklade za međunarodni mir, usporedio je Prigožinov rastući utjecaj sa zloglasnim Grigorijem Rasputinom na dvoru svrgnutog ruskog cara Nikolaja II. "(Ruskom predsjedniku, Vladimiru) Putinu je potrebna vojna učinkovitost pod svaku cijenu", rekao je on. Kod (Prigožina) postoji negativna dijabolična karizma, a u određenom smislu ta se karizma može nadmetati s Putinovom. Putin ga sada treba u ovoj ulozi, u ovom obliku", zaključio je Kolesnikov.

Čini se da je Prigožina zaintrigirala usporedba s Rasputinom, mističnim monahom koji je carevića Romanova ‘liječio‘ od hemofilije. No, komentirao je da njegova zadaća nije zaustavljati krvarenje već prolijevati krv ruskih neprijatelja.

"Nisam baš dobro upoznat s poviješću Rasputina, no koliko ja znam, njegova velika zasluga je ta što je čaranjem zaustavljao krvarenje carevića", rekao je Prigožin. "Nažalost, ja ne zaustavljam krvarenje. Ja prolijevam krv naših neprijatelja za našu domovinu. I ne činim to čaranjem, već izravnim kontaktom s njima", rekao je Prigožin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:12