NEOPISIVI UŽAS

Procurili jezivi podaci, Gaza je na rubu katastrofe: ‘Dokazat ćemo da je Izrael počinio ratni zločin‘

‘Ako se dokaže namjerno izgladnjivanje u Gazi, to je ratni zločin‘

Gaza, ilustracija

 Said Khatib/Afp

Nakon mjeseci upozorenja, nedavni UN-ov izvještaj iznio je jake dokaze da se humanitarna katastrofa u Gazi pretvara u glad epskih proporcija, piše BBC.

To je povećalo pritisak na Izrael da popusti pritisak na civilno palestinsko stanovništvo i propusti humanitarnu pomoć u razrušeni pojas. Najviši dužnosnik UN-a za ljudska prava, Volker Türk, rekao je da Izrael snosi značajnu krivnju i da postoji "uvjerljiv" slučaj koji dokazuje da Izrael koristi izgladnjivanje kao ratno oružje u Gazi. Ako se to i dokaže, to bi značilo da je Izrael počinio ratni zločin

Niz kamiona vraća se na egipatsku granicu

Izraelski ministar ekonomije, Nir Barkat odbacio je takve optužbe.

- Potpunu gluposta, apsolutno nezrela izjava - rekao je Barkat,

Kao i njegovi kolege iz kabineta, gospodin Barkat inzistira na tome da Izrael propušta svu pomoć koja dolazi is SAD-a i ostatka svijeta.

Izrael kaže da UN ne uspijeva raspodijeliti pomoć zbog Hamasa. Ipak, niz kamiona natovarenih zalihama vraćaju se na egipatsku stranu granice s Rafom. U Gazu mogu ući samo kroz Izrael, nakon složenog i birokratskog niza provjera.

Nedostatak odgovarajućih zaliha prisilio je Jordan, a sada i druge zemlje, uključujući SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo, da isporuče pomoć iz zraka - što je najmanje učinkovit način za dostavu humanitarnih zaliha. Mnogi očajni Palestinci izgubili su živote dok su se ‘grabili‘ za hranu, a neki su se i utopili.

Američka mornarica također je slala svoje stručnjake kako bi izgradili privremeno pristanište za iskrcavanje pomoći morem.

Ništa od toga ne bi bilo potrebno da je Izrael dopustio pristup cijelom cestovnom prometu prema Gazi i ubrzao dostavu pomoći kroz modernu kontejnersku luku u Ashdodu, samo oko pola sata vožnje sjeverno od Pojasa Gaze.

‘Izrel je u velikoj mjeri kriv‘

Gospodin Türk je poručio kako dokazi upućuju na to da Izrael usporava proces ili onemogućuje pošiljku pomoći. Osudio je napade Hamasa na izraelske civile i vojnike 7. listopada, uključujući ubojstva, silovanja i uzimanje talaca.Međutim, dodao je i da nijedna strana u ratu ne bi trebala izbjegavati odgovornost za svoje postupke, uključujući bilo kakav pokušaj uskraćivanja isporuke pomoći ljudima kojima je potrebna u Gazi.

- Svi moji kolege humanitarci stalno nam govore da ima puno birokracije. Postoje prepreke. Postoji kamen spoticanja... Izrael je kriv u značajnoj mjeri", rekao je. "Činjenice govore same za sebe... Razumijem da treba postojati kontrola, ali to ne smije trajati danima." Poručio je kako toliko nerazumnih zahtjeva u hitnim slučajevima otvaraju pitanja - koristi li se izgladnjivanje, ili će se koristiti, kao oružje u ratu.

Zabrinutost oko humanitarne katastrofe u Pojasu Gaze proširila se prošli tjedan nakon objave niza karata, grafikona i statistika. Radi se o studiji uvažene međunarodne mreže, Integrated Food Security Phase Classification, poznate kao IPC. Izvješće pruža vladama, UN-u i humanitarnim agencijama apolitične podatke za mjerenje razmjera gladi.

"Pojas Gaze: Glad je neizbježna jer 1,1 milijun ljudi, točnije pola Gaze, nema pristup hrani, napisali su. Podaci obrazlažu kako bi glad mogla nastupiti u bilo kojem trenutku u sljedećih osam tjedana, ako ne bude prekida vatre i ako humanitarna pomoć ne pristigne u pojas Gaze.

Djeca pate od svih simptoma pothranjenosti

Palestinski roditelji, koji su uspjeli dovesti svoju bolesnu i gladnu djecu u jednu od par bolnica koje su i dalje u funkciji u Gazi, nisu trebali čekati statistike. Tjednima i mjesecima, boreći se da ih prehrane, gledali su svoju djecu kako postaju postaju sve slabija i nemoćnija.

Jedna mlada djevojka u bolnici, do koje je došao BBC-ov novinar, ležala je u polusvijesti na krevetu. Djevojčica, Noora Mohammed, ima fibrozu pluća i jetre, stanja koja mogu biti kobna čak i u mirnodopskim uvjetima. U mjesecima izgladnjivanja od početka rata i bez odgovarajuće medicinske skrbi, ona je gotovo na samrti.

"Moja se kćer ne može micati", rekla je njezina majka. "Anemična je, stalno spava, a nemamo ništa nutritivno za jesti." Noora je barem uspjela doći do bolnice. Većina stanovnika Gaze neće imati tu mogućnost.

Dokazi o humanitarnoj katastrofi u Gazi su zabrinjavajući. Na fotografijama iz bolnice su djeca s otečenim zglobovima, iscrpljenim udovima i dermatitisom, što su sve klasični simptomi akutne pothranjenosti.

‘Uz dužno poštovanje, borimo se protiv zla i očekujemo da nam svijet pomogne‘

Izrael je ignorirao rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva trenutni prekid vatre. Nir Barkat, izraelski ministar gospodarstva, rekao je da ništa neće stati na put izraelskom ratnom cilju razbijanja Hamasa i oslobađanja talaca uzetih 7. listopada..

"Teško je, ali završit ćemo rat. Učinit ćemo sve što možemo da ubijemo teroriste Hamasa i smanjimo kolateralnu štetu koliko god možemo", rekao je. "Uz dužno poštovanje, borimo se protiv zla i očekujemo da nam svijet pomogne u toj borbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:58