POSJET IZ 2016.

Procurili mailovi tjelohranitelja Putinove kćeri, otkrivaju detalje dolaska u Zagreb i gdje je odsjela

Skripčak, odnosno Tihonova, pokazuju procureni dokumenti, u Hrvatskoj su rezervirali smještaj u dva navrata

Katerina Vladimirovna Tihonova

 Not Supplied/Willwest News/P/Not Supplied/willwest News/p

Katerina Vladimirovna Tihonova (36), kćer ruskog predsjednika Vladimira Putina, 2016. je boravila u Zagrebu u sklopu Svjetskog prvenstva u akrobatskom rock and rollu gdje je sa svojim partnerom Dimitrijem Aleksejevim završila na petom mjestu. O tome su i ranije pisali mediji, ali sami detalji posjeta ostali su tajna.

Portal-Oštro.hr sada ipak otkriva nešto više o samom posjetu, a izvor njihovih informacija su mailovi Alekseja Skripčaka. Riječ o jednom od tjelohranitelja Tihonove, a čije je mailove s Portalom Oštro podijelio ruski neprofitni medij iStories.

Skripčak je, navodi Portal Oštro, pripadnik FSO-a, ruske savezne službe sigurnost.

Tihonova je pak po zanimanju znanstvenica, između ostalog zamjenica direktora Ruskog instituta za matematička istraživanja složenih sustava pri Moskovskom državnom sveučilištu Lomonosov. Reuters je 2015. saznao da ne koristi očevo prezime. Da je Tihonova Putinova kći, novinarima je potvrdio Andrej Akimov, tadašnji potpredsjednik Gazprombanke. Kasnije je to opovrgnuo, no 2017. Reuters je još jednom uspio potvrditi informaciju – preko člana uprave Svjetske rock and roll federacije (WRRC).

Skripčak, odnosno Tihonova, pokazuju objavljeni dokumenti, u Hrvatskoj su rezervirali smještaj u dva navrata: u Dubrovniku za ožujak 2017. godine, te u Zagrebu za lipanj 2016. godinu. Apartman je tada Tihonova u Zagrebu unajmila na četiri noći. Rezervirala ga je u City Plaza Zagreb i to za jednu osobu.

Mailovi pokazuju i da je Skripčak u ožujku 2017. godine na svoje ime rezervirao dva apartmana u Dubrovniku. Baš u to vrijeme se u gradu održavao sastanak Svjetske konfederacije akrobatskog rock and rolla (WRRC), čija je članica predsjedništva još 2018. bila Tihonova. No ona se naposljetku nije fizički pojavila u Dubrovniku, ali je najavljeno njezino sudjelovanje preko Skypea, što pokazuje zapisnik sastanka, piše Oštro.

Ante Letica, stručnjak za sigurnost i bivši voditelj operacija hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) objasnio je za Oštro da se zaštita članova obitelji stranih dužnosnika dogovara preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova te se prema procjenama, ali i mogućnostima zemlje domaćina, dogovaraju određene mjere. Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova nisu za Oštro odgovorili je li od njih zatražena zaštita Katerine Tihonove prilikom njezinog boravka u Zagrebu 2016. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:00